La campanya per al 21-D
Seguim en temps real el compte enrere per a les eleccions al Parlament convocades per Rajoy en aplicació del 155
Rajoy, sobre Catalunya: "Ara els governants saben què passa quan fan allò que no es pot fer"
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha referit a les eleccions al Parlament en el sopar de Nadal del PP de Madrid, tot i que avui ésjornada de reflexió i que fonts del PP havien anticipat que no ho faria. Rajoy ha tret pit d'haver convocat ell les eleccions i ha afegit que el 155 ha deixat els "ensenyaments" que "Espanya és una nació que té instruments per defensar-se" i que a tot arreu d'Espanya els governants ja saben què es pot fer i què no, i ja saben què passa quan fan allò que no es pot fer".
El regidor de Badalona @JosepTellez denuncia que Albiol fa campanya el dia de reflexió
Tellez, membre de Guanyem Badalona i tinent d'alcalde a l'ajuntament de la ciutat, ha publicat al seu compte de Twitter unes imatges de qui va ser alcalde de la localitat i és cap de llista del PP, Garcia Albiol, passejant pels encants de La Salut, on ha saludat els paradistes
Aquests seran els resultats del #21D segons l'enquesta d'avui del 'The National'
El diari escocès 'The National' publica cada dia una enquesta electoral, prohibides a l'estat espanyol. Aquest dimecres n'ha publicat la cinquena, i aquests són els resultats.
On seguiran la nit electoral els diferents partits?
La majoria dels partits seguiran l'escrutini i la nit electoral des d'hotels a Barcelona. Junts per Catalunya farà servir l'hotel Catalonia Eixample 1864. Esquerra Republicana s'instal·larà a l'estació del Nord i Cs a l'hotel Catalonia Plaza, ubicat a la plaça d'Espanya. El PSC serà l'únic partit que farà servir la seva seu, al carrer Nicaragua. El PP repetirà a l'hotel Grand Marina i la Nau Bostik ha estat l'espai escollir per la CUP.
Méndez de Vigo es presenta com a ministre d'Educació… i conseller d'Educació
Consellers d'Educació de 16 comunitats autònomes s'han reunit avui a la seu del ministeri, a Madrid, amb el ministre Méndez de Vigo, que ha presidit la reunió. El motiu de la trobada era aprovar les oposicions al cos docent, que finalment seran eliminatòries en funció de la capacitat i el mèrit. La reunió ha estat una nova mostra del que significa en la pràctica la suspensió de l'autogovern català. La persecució judicial fa que la consellera que hauria d'haver assistit a la reunió, Clara Ponsatí, sigui a l'exili a Bèlgica. I el fet que la Generalitat estigui intervinguda pel govern espanyol ha fet que qui exerceix com a conseller de la Generalitat sigui el ministre de Vigo. Un ministre que no ha tingut problema a seure al darrere d'un rètol on es podia llegir "ministre d'Educació i conseller de Catalunya", segurament una imatge buscada pel govern Rajoy, a les portes de les eleccions al Parlament.
Tot i presentar-se davant els representants de les 16 comunitats autònomes com a conseller de Catalunya, de Vigo ha parlat només en nom del govern espanyol i no del català, "perquè no ho ha considerat oportú", segons ha explicat el secretari d'Estat, Marcial Marín.
El Govern farà un seguiment paral·lel del #21D des de Brussel·les
El president Puigdemont i els consellers del Govern exiliats a Bèlgica seguiran la jornada electoral des de l'Square-Brussels Meeting Centre. Puigdemont, Comín, Serret, Ponsatí i Puig seguiran les últimes hores de la votació i el posterior escrutini a partir de les 17:30 hores. A Catalunya, i amb la Generalitat intervinguda, serà el govern espanyol qui donarà les dades oficials. Ho farà des del pavelló 8 de la Fira de Barcelona, on compareixeran el delegat a Catalunya, Enric Millo, i el secretari general tècnic del ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver. Tots dos oferiran dades de participació durant la jornada i els resultats un cop completat l'escrutini.
Puigdemont diu al Suprem que pot col·laborar amb la justícia espanyola des de Bèlgica
El president Carles Puigdemont esgrimeix l'argument que, tot i ser a l'exili a Bèlgica, pot col·laborar amb la justícia espanyola. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va denegar el passat 13 de desembre a Puigdemont i a Clara Ponsatí i Lluís Puig la possibilitat de personar-se en la causa que instrueix contra el Govern legítim de Catalunya, fet que suposa que no tindran accés a les diligències sinó tornen a l'estat espanyol i compareixen davant del jutge. A aquesta providència han respost els advocats defensors de Puigdemont i els consellers mitjançant un recurs que argumenta que, si bé "certament, la presència dels investigats en la causa pot aportar la seva visió directa dels fets esdevinguts" des de Bèlgica poden "col·laborar en la instrucció de la causa". Els advocats denuncien el fet que "no autoritzar la representació dels imputats vulnera greument el seu dret de defensa".
L'Audiència recrimina a Jové no aportar cap prova per fonamentar la recusació del jutge instructor
L'Audiència de Barcelona ha recriminat a la defensa de l'exnúmero dos d'Economia Josep Maria Jové i d'un responsable de la Fundació.Cat no haver aportat cap prova a favor de la recusació del magistrat instructor de la causa contra els preparatius de l'1-O. La interlocutòria rebutja un a un els 14 arguments plantejats per Jové i Masoliver en els seus escrits de recusació. Entre ells destaca l'acusació al magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer de tenir interès directe o indirecte en el pleit i de mantenir el secret de les actuacions sense tenir cap suport indiciari ni rellevància penal per la qual cosa consideren que havia de ser apartat del coneixement de la causa. L'Audiència de Barcelona sosté que "l'actuació dels recusants ha estat presidida per mala fe en tractar de separar del coneixement de la causa el jutge que venia coneixent d'ella sent conscients que la seva pretensió no tenia el mínim fonament en basar-se en simples al·legacions no sustentades en element provatori que les avalés".
L'Audiència acusa als dos investigats de fer una "amalgama d'afirmacions sense comprovar cap corroboració més enllà de la mera afirmació de part". Per als magistrats, Jové i Masoliver han incomplert la llei "que exigeix l'acompanyament d'un principi de prova en suport als motius". Segons el tribunal, cap de les irregularitats denunciades contra el secret de sumari, els escorcolls o les detencions del 20 de setembre són suficients per apartar el titular del Jutjat d'Instrucció 13.
La mateixa sala té almenys tres recusacions més presentades per altres investigats de la causa pendents de resoldre. La setmana passada, Ramírez Sunyer va presentar la baixa mèdica per estada hospitalària i es va posar en marxa el sistema de substitució previst per aquestes situacions.
La Junta Electoral, ariet contra TV3
Àlex GutiérrezLa Generalitat aconsella els mossos que no siguin apoderats o interventors el 21-D
La Generalitat ha aconsellat els agents dels Mossos d'Esquadra que s'abstinguin de participar en les eleccions autonòmiques del 21-D com a apoderats o interventors, atenent al principi d'"absoluta neutralitat política" en l'exercici de les seves funcions, malgrat que la llei els ho permet. En una instrucció interna, a què ha tingut accés Efe, la sotsdirectora general de Recursos Humans de la conselleria d'Interior, Maite Català, veu "aconsellable" que els agents de la policia catalana "s'abstinguin" tant de participar en les funcions de les meses electorals com en les d'apoderat o interventor. En l'escrit, Català al·lega que, malgrat que la llei electoral no prohibeix expressament que els mossos puguin ser membres de meses electorals, interventors o apoderats, no li sembla "aconsellable" que ho facin, a causa de la seva "condició de no elegibles i al principi bàsic d'actuar amb absoluta neutralitat política i imparcialitat en l'exercici de les seves funcions". No obstant, la instrucció precisa que els agents que optin per ser interventors gaudiran del mateix règim de descans que els membres de la mesa electoral, si justifiquen la seva actuació com a interventor, a través del corresponent certificat, emès pel president de la mesa electoral. De la seva banda, els mossos que acreditin la seva condició d'apoderats tindran dret a un permís retribuït de jornada completa durant el dia de la votació, encara que no tenen dret a la reducció de cinc hores l'endemà. En un comunicat, el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha mostrat el seu desacord amb la instrucció interna de Català, ja que entén que no poden permetre que, fora de l'horari de treball de les seves funcions habituals, els agents no puguin participar "lliurement" i expressar "les seves opcions i opinions polítiques". "És en l'àmbit del desenvolupament i compliment de les seves funcions que els agents han d'actuar amb aquesta neutralitat i imparcialitat política que cal garantir, com fan sempre, la gran majoria dels Mossos d'Esquadra", remarca la nota. El SPC veu una "paradoxa" que "els màxims responsables del cos, que són precisament les persones que han aconseguit que actualment planegin dubtes sobre la neutralitat o no del cos", en al·lusió al seu paper en el procés sobiranista, demanin ara "imparcialitat política" per vetllar per la legalitat d'unes eleccions autonòmiques, igual que qualsevol altre ciutadà.
Xavi: "Que siguin a la presó per les seves idees polítiques és increïble. Espanya s'ho ha de fer mirar"
Turull, Mundó i Rull visiten els Jordis a Soto del Real: "Estan fets d’una altra pasta, de forts! Els hi hem dit que ningú no pararà fins que surtin"
Òmnium desmenteix una informació que corre per les xarxes en nom de les entitats sobiranistes que proposa escriure 'Llibertat presos polítics' o 'No al 155' a la papereta i adverteix que el vot seria nul
Gabriel Rufián: "Carcellers, demà no podreu parar els vots de qui vau apallissar"
"Demà està en joc tot allò que hem construït plegats els darrers 40 anys": el vídeo d'@omnium que crida a la participació el #21-D en defensa dels drets i les llibertats
El CNI supervisarà el recompte provisional de les eleccions del #21D, dins d'un pla per evitar ciberatacs i desinformació
El Centre Criptològic Nacional (CCN), adscrit al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), supervisarà el recompte provisional dels resultats de les eleccions catalanes de demà, dins d'un pla que ha posat en marxa per evitar ciberatacs i la desinformació o "fake news" a les xarxes socials. El CCN ha activat un pla específic amb diverses mesures per evitar ciberatacs, especialment en el procés del recompte provisional, que és un dels moments més crítics que poden alterar els resultats per a deslegitimar el recompte definitiu. Fonts del CNI han aclarit que el risc de ciberatacs és pràcticament nul durant el procés, ja que es realitza de forma tradicional i analògica, amb paper i llapis. El problema i la principal amenaça pot sorgir en el recompte provisional, del que s'encarrega l'empresa Indra. Serà en aquesta fase quan el CCN s'encarregarà de supervisar-lo i intentarà evitar ciberatacs a les webs amb els resultats provisionals. El CCN ha preparat respostes davant diferents escenaris en els quals podrien alterar-se els resultats, que van des d'un atac de denegació de servei (DNS) a la centraleta telefònica digital des de la que s'aniran comunicant les dades tant a la Junta Electoral com el sistema de processat de dades provisionals, fins al clonatge de la web de manera que hi hagi dues idèntiques, una amb els resultats veritables i una altra amb dades falses.
L'ANC seguirà demà l'escrutini electoral a partir de les 20 h des de les Drassanes Reials de Barcelona
El Grup Demòcrata demana a Colau que divendres reverteixi tot el que ha prohibit la Junta Electoral
El portaveu del Grup Demòcrata a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha demana aquest dimecres a l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que divendres reverteixi tot el que va prohibir la Junta Electoral amb motiu de la campanya, com per exemple la pancarta penjada al balcó del consistori que reclamava la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. També s'ha referit a la il·luminació de groc de fonts i edificis públics. Ha recordat que dijous a les 24 hores acaba la prohibició de la junta, i per tant divendres ja es pot retornar la pancarta i la il·luminació. Ciurana ha aprofitat per criticar les "trampetes" que ha fet el govern de BComú, ha dit, en plena campanya electoral, anunciant reformes de carrers com Gran de Sant Andreu o la ronda de Sant Antoni o que el mercat provisional de l'Abaceria comença a construir-se al gener. De cara al ple de divendres, el Grup Demòcrata reclamarà una campanya de Nadal per a l'any vinent que augmenti el nombre de carrers il·luminats i també l'oferta cultural i lúdica. S'ha queixat que hagin desaparegut arbres de Nadal dels districtes, que la fira de la plaça Catalunya encara no hagi obert i que hi hagi menys quilòmetres il·luminats. "A Colau no li agrada el Nadal. Ara estem en una etapa de grisor", ha lamentat.
Rajoy, Sánchez i Iglesias seguiran el recompte de vots des de Madrid i Rivera estarà a Barcelona amb Arrimadas
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias seguiran l'escrutini electoral de les eleccions de demà a les seves respectives seus a Madrid, mentre que Albert Rivera estarà a Barcelona amb Inés Arrimadas a la seu de Barcelona, des d'on la formació farà la valoració oficial.
De la Serna crida a la participació massiva el #21D
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha destacat avui que "Catalunya es juga bona part del seu futur", i ha cridat a "la major participació possible". En declaracions als mitjans després de realitzar un balanç sobre les actuacions de Foment a Galícia, s'ha volgut mostrar "prudent" per ser jornada de reflexió i perquè ell té competències en matèria de transports a Catalunya com a conseqüència del 155.