Aznar elogia Ciutadans i torna a censurar l’estratègia de Rajoy

La FAES recrimina a Sáenz de Santamaría que ja veiés “escapçat” l’independentisme

A Rivera se li'n van els ulls darrere d'Aznar
Mariona Ferrer I Fornells
24/12/2017
3 min

MadridSi va haver-hi un somriure que va brillar la nit electoral al quarter general de Ciutadans va ser el d’Albert Rivera. Situat a la dreta d’Inés Arrimadas, no es perdia ni un sol moment per sortir en el pla. Es complien els seus millors desitjos: un resultat irreprotxable dins del bloc del 155 i no haver de lidiar amb una presidenta autonòmica taronja que li fes ombra a Madrid. Al baròmetre estatal del CIS del gener Ciutadans pot tornar a inflar-se demoscòpicament, com a les portes de les eleccions generals del 20 de desembre del 2016. Els mesos a l’ombra de Mariano Rajoy, creuen a Cs, s’han acabat. I ja compta a cara descoberta amb un padrí de qui no s’acaba de refiar: José María Aznar.

La Fundación de Análisis y Estudios Sociales (FAES), presidida per l’expresident espanyol, va publicar ahir una dura anàlisi contra l’estratègia de Mariano Rajoy de cara al 21-D en què per primer cop lloava sense complexos la “proposta d’esperança i convicció” de Cs. I no dubtava a carregar contra la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría: “Els resultats electorals disten bastant de l’observació electoral sentida durant la campanya que considerava «escapçat» l’independentisme”. La FAES considera que és imprescindible que Rajoy i tota la cúpula del PP “reflexionin” i donin una “explicació clara” als seus votants perquè s’han de preparar per a una “situació política d’una complexitat extraordinària”, a la qual hauran de fer front amb un “equipatge estratègic millor”.

La Moncloa va evitar divendres l’autocrítica i Rajoy va rebutjar convocar eleccions anticipades a nivell estatal. Tampoc ho va fer el partit, malgrat la reunió del comitè executiu nacional, el màxim òrgan de direcció entre congressos. El líder popular no va permetre-ho. Després que el seu candidat a Catalunya, Xavier García Albiol, demanés una “reflexió seriosa per al futur”, el president espanyol el va tallar i ja no va permetre més intervencions ni de dirigents ni de barons, alguns molestos per l’estratègia del seu líder.

Aznar va aprofitar ahir per acostar-se als crítics i censurar que, sistemàticament, les valoracions de la FAES es “despatxin amb desdeny com un retret inoportú o deslleial”. De fet, l’anàlisi assenyala que fa dos anys ja va alertar que s’estava “fraccionant l’espai de centredreta a Espanya”. La Fundació està completament desvinculada del PP des de l’octubre de l’any passat i ha deixat de rebre subvencions. A canvi, la nova fundació dels populars, Humanisme i Democràcia, s’ha emportat més de mig milió de diner públic en cooperació aquest any, més de la meitat del pressupost. Durant una dècada, aquests diners van ser per a la FAES, que va rebre fins a 26 milions en subvencions fins que va trencar amb el PP.

Segons els fidels a Rajoy, fa temps que l’equip d’Aznar està preparant el desembarcament dins de Ciutadans. Asseguren que el seu vincle és l’exdiputada Cayetana Álvarez de Toledo, membre de la plataforma unionista Libres e Iguales, i que tot va començar quan Rivera va clausurar la segona Setmana Atlàntica, organitzada per l’Institut Atlàntic de Govern, l’escola de líders creada per Aznar. En canvi, no s’hi va convidar cap dirigent del PP. Amb la crisi a Catalunya, Cs s’ha mostrat inflexible demanant una aplicació més dura del 155, una posició que també ha agradat a Aznar i el seu entorn.

L’aznarisme aplaudeix el resultat de Rivera a Catalunya i considera una “fita extraordinària” els resultats de Ciutadans. Per això demana al PP que eviti culpar la formació taronja per haver obtingut uns mals resultats -com va fer Albiol-, perquè això només els “desacredita”. També exigeix que la “responsabilitat dels resultats no recaigui només sobre les espatlles d’Albiol”. I, finalment, s’aferra a l’argument de Cs que l’independentisme no ha guanyat en vots i que això “deslegitima les pretensions nacionalistes d’apropiar-se de la suposada veu dels catalans”.

stats