Crides a la participació dels candidats i líders polítics a peu d'urna

Els caps de llista i líders dels partits polítics que concorren als comicis d'avui han instat a una elevada participació en unes eleccions que tots reconeixen com a excepcionals

Cues per votar a l'interior del col·legi electoral ubicat a l'escola Pau Casals de Gràcia (Barcelona) / PERE VIRGILI
Ara
27/09/2015
6 min
3
Regala aquest article

BarcelonaRaül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí

Romeva ha estat el candidat més matiner. S'ha mostrat convençut que tothom respectarà el mandat democràtic, "sigui quin sigui". "La gent parlarà i caldrà escoltar el mandat democràtic", ha defensat. En declaracions als periodistes després de votar al Casal Mira-sol de Sant Cugat del Vallès, ha demanat a la gent que s'expressi i "simplement digui quin és el seu projecte i la seva visió de futur de país". Romeva s'ha dirigit en anglès als mitjans internacionals per dir que espera que s'hagi percebut fora del país el caràcter democràtic i pacífic del moviment independentista català. I ha apel·lat directament als estats membres de la UE, l'"espai on volem estar".

El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, vota al Casal de Marisol / CRISTINA CALDERER

Artur Mas, president de la Generalitat i número quatre de Junts pel Sí

El president de la Generalitat ha destacat el caràcter "excepcional" d'unes eleccions que seran llegides "en clau plebiscitària" sobre la independència de Catalunya. "Són unes eleccions que van més enllà d'unes eleccions normals. Estem davant un plebiscit sobre el futur polític de Catalunya, que no hem pogut fer d'altra manera", ha argumentat a peu d'urna, després d'haver hagut de fer cua per poder votar. "Avui Catalunya es confronta, cara a cara, amb el seu propi destí", ha afegit.

Mas, envoltat de càmeres, en el moment de votar / FRANCESC MELCION

Oriol Junqueras, president d'ERC i número cinc de Junts pel Sí

Junqueras ha votat al Centre Cívic el Turó de Sant Vicenç dels Horts a quarts d'onze del matí, enmig de gran expectació. Espera uns resultats "inequívocs" i ha demanat sobretot a les forces no independentistes que "respectin" els resultats "com nosaltres ho hem fet sempre". El president dels republicans s'ha mostrat confiat que els polítics sabran construir "les majories que calguin" per assegurar que el país tiri endavant. A la sortida del col·legi electoral, l'esperaven eurodiputats i representants polítics de l'European Free Alliance.

Oriol Junqueras, en el moment de votar a Sant Vicenç dels Horts / MANOLO GARCÍA

Lluís Rabell, cap de llista de Catalunya Sí que es Pot

Més enllà de les crides a la participació, davant unes eleccions "transcendents, de gran importància", Rabell ha "insistit en la necessitat que tota la gent que no veia aquesta contesa com a seva faci un pas i faci sentir la seva veu". Ha votat a l'urna de l'escola Diputació, de Barcelona. El candidat de Catalunya Sí que es Pot ha animat tothom a "expressar-se" perquè, "com més alta [sigui] la participació, més legitimats [estaran] els resultats i més guanyarà la democràcia".

Lluís Rabell, en el moment de votar / Núria Julià, ACN

Inés Arrimadas, cap de llista de Ciutadans

Arrimadas ha votat pocs minuts després de les onze del matí al districte de les Corts de Barcelona. Ho ha fet acompanyada dels seus nebots i altres familiars que han vingut expressament des de Jerez de la Frontera per fer-li costat en la seva primera jornada electoral com a candidata a la presidència de la Generalitat. En una atenció als mitjans, Arrimadas ha animat "tothom" a anar "en massa" a les urnes i participar en "aquestes eleccions tan importants", en què confia que hi haurà una "forta" crescuda de participació per aconseguir "el canvi que Catalunya necessita".

Inés Arrimadas, en el moment de votar / Xavier Alsinet, ACN

Miquel Iceta, cap de llista del PSC

Iceta ha assegurat aquest diumenge que desitja que hi hagi "un màxim històric" de participació a les eleccions. Després de votar al col·legi electoral de la UB a la plaça Universitat de Barcelona, Iceta ha assenyalat que han fet "un esforç a la campanya" per explicar les seves idees i que les mantindran després de les eleccions, perquè "no són idees conjunturals". Ha dit que el seu plantejament serveix per "garantir la unitat entre els catalans i trobar solucions justes i acordades a través del diàleg, la negociació i el pacte".

Miquel Iceta, en el moment de dipositar el vot en l'urna / Pere Francesch, ACN

Xavier García Albiol, candidat del PP

Albiol, ha votat a les dotze del migdia al col·legi Lola Anglada de Badalona, la seva ciutat. Després de dipositar la papereta, el cap de llista dels populars ha fet unes declaracions als mitjans en què ha assegurant que està "esperançat" que l'alta participació acabi beneficiant els partits no independentistes i sobretot el PP a Catalunya. I és que García Albiol creu que, pel que ha pogut comprovar en les primeres hores del matí, en aquest 27-S hi haurà una "participació rècord". El popular, a més, afirma que ha vist "cues" de votants en col·legis de municipis de l'àrea metropolitana on no és habitual veure gaire gent en unes eleccions al Parlament.

Xavier García Albiol, en el moment d'anar a votar / Rafa Garrido, ACN

Antonio Baños, cap de llista de la CUP

Antonio Baños ha assegurat aquest diumenge després de dipositar el seu vot a l'Escola Timbaler del Bruc de Barcelona que "estem davant d'un plebiscit i això és un mandat de la nostra gent, per això necessitem saber què pensa el poble català". Baños ha fet una crida a la participació perquè "com més gent voti més clar serà el mandat del poble" i ha manifestat que aquest 27-S és la "festa de la democràcia i de la llibertat i, encara que estigui una mica núvol, ho hem de celebrar com si fos el dia més assolellat de les nostres vides". El candidat de la CUP ha dit que té unes vibracions "fantàstiques" i ha afegit que "portem cinc anys de mobilitzacions i dècades de lluita".

Antonio Baños, en el moment de votar / Mar Martí, ACN

Ramon Espadaler, cap de llista d'Unió

Espadaler ha votat al col·legi electoral del Palau Bojons de Vic quan passaven pocs minuts de les onze del matí. En declaracions a la premsa, s'ha mostrat convençut que Unió aconseguirà tenir grup parlamentari a l'hemicicle, per al qual li calen cinc diputats. El candidat ha fet una crida a la participació i ha assegurat que aquestes són "les eleccions més importants i més rellevants d'ençà de la recuperació de les institucions d'autogovern".

Ramon Espadaler, en el moment de votar al Palau Bojons de Vic / Lluís Vilaró, ACN

Josep Antoni Duran i LLeida, líder d'Unió

El president del comitè de govern d'Unió ha dit que desitja una elevada participació davant la "importància" de la convocatòria d'avui. Ha votat al Casal de Sarrià de Barcelona passades les deu del matí i ha definit la jornada com "la gran festa de la democràcia".

Albert Rivera, líder de Ciutadans

Rivera també ha demanat una participació "massiva" just després de votar al col·legi Santa Maria de l'Hospitalet de Llobregat en el que ha definit com les "eleccions més importants de la democràcia a Catalunya". Però ha anat més enllà i ha advertit que els que volen "un canvi després de 35 anys governant els mateixos, si de veritat es volen canviar les coses, no s'hi val a queixar-se". "S'ha d'anar a votar perquè a partir de demà comenci una nova Catalunya per a tots". Per a ell, "és molt important que hi hagi una alta participació, que s'aconsegueixi el rècord", perquè hi ha en joc "qui governa" i "la nova línia política a Catalunya".

Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya

Sánchez-Camacho ha assenyalat que "avui, més que mai, és important que els catalans participin massivament perquè les urnes són la veu de la democràcia". "Aquestes eleccions autonòmiques són unes de les més transcendentals de la història de Catalunya i d'Espanya", ha afegit després de votar a l'IES Jaume Balmes de Barcelona.

Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior

Fernández Díaz ha demanat aquest diumenge una alta participació per elegir un Parlament "que uneixi i no divideixi" i "treballi pel bé comú". En declaracions als periodistes després de votar a l'Escola Augusta de Barcelona, ha dit que espera que Catalunya llanci un missatge "al conjunt d'Espanya positiu, de cohesió i d'unitat i convivència".

Carme Chacón, candidata del PSC a les generals

L'exministra i candidata del PSC a les generals, Carme Chacón, ha dit que les eleccions actuals són un primer 'round' per "treure la dreta" de Catalunya i que al desembre, amb les generals, s'haurà de culminar la feina. Chacón ha demanat que sigui una jornada "massiva" per provocar un canvi i que Catalunya "torni a funcionar".

La dirigent socialista Carme Chacon vota al 27-S / EFE
stats