14/08/2024

Zelenski fa tastar a Putin la seva pròpia medecina

2 min
Tres soldats ucraïnesos patrullen una carretera russa de la regió de Kursk.

Tot i que va començar com una petita incursió que semblava tenir més de ràtzia que d'ambiciosa operació militar, el cert és que les tropes ucraïneses avancen a aquesta hora en múltiples direccions a la regió russa de Kursk i hi ha indicis per pensar que el seu objectiu és establir posicions i resistir almenys fins a la temporada de pluges, a la tardor. Això faria que Rússia hagués d'esperar a la primavera per recuperar el terreny perdut. A aquesta hora és evident que el moviment ha sorprès Rússia, que va ser incapaç de frenar l'avenç ucraïnès, i ara ha hagut d'evacuar milers de persones de la zona. Les imatges que arriben de soldats ucraïnesos patrullant per poblacions russes mig buides i arrencant banderes del Kremlin eren impensables fa només uns dies: Zelenski està fent tastar a Putin la seva pròpia medecina, i ara caldrà veure quin impacte té l'operació en el curs de la guerra.

De moment, però, tot són bones notícies per a Ucraïna. L'èxit de la incursió ha insuflat moral en un exèrcit que estava patint molt en fronts com el del Donbàs, on els russos han anat avançant de forma implacable els últims mesos. I sobre el terreny, Moscou ha de decidir ara si retira tropes d'un altre front per intentar expulsar els ucraïnesos de Kursk. Cada dia que passa sense una contraofensiva russa és una victòria per a Ucraïna, que a més guanya temps per fortificar posicions i controlar el territori de forma efectiva. És previsible que Putin prepari també accions de revenja, com ara bombardejos contra ciutats ucraïneses i la seva capital, però el cert és que el que ha viscut l'exèrcit rus sobre el terreny és una autèntica humiliació.

Per aquest motiu és una incògnita quin impacte tindrà l'operació en l'opinió pública russa. D'entrada Putin ha demostrat que no és capaç ni de protegir les seves fronteres davant d'un país amb el qual està en guerra. Aquesta sensació d'inseguretat i l'impacte psicològic que suposa veure territori rus envaït per forces estrangeres per primer cop des de la Segona Guerra Mundial pot girar-se en contra del Kremlin. Tot i això, encara és aviat per treure conclusions precipitades, perquè en el marc global encara és Rússia la que porta les de guanyar. Tot i així, es demostra un cop més que Rússia és vulnerable, i que els seus comandaments militars sovint pequen de prepotència, i que la seva intel·ligència va fracassar a l'hora de preveure l'atac ucraïnès.

Ucraïna necessitava un cop d'efecte com aquest que canviés la narrativa de la guerra, ja que feia més d'un any que no obtenia cap victòria ressenyable. La informació que arriba indica que l'operació ha comptat amb forces d'elit de l'exèrcit ucraïnès equipades amb material de l'OTAN d'última generació. Tant de bo aquesta derrota, encara que sigui parcial, obligui Putin a reconsiderar la seva posició i accepti negociar un acord de pau amb Kíiv. L'ocupació de Kursk també millora la posició de Kíiv en una eventual taula de negociació, ja que podria intercanviar territoris amb Rússia. Abans, però, caldrà estar atent al curs dels esdeveniments.

stats