El xantatge comercial de Trump

Donald Trump va prometre fer caure tota l'arquitectura del comerç mundial construïda al llarg de dècades perquè considera que perjudica l'economia nord-americana, i en els primers dies de la seva presidència està demostrant que no era una promesa vana. La idea de Trump és molt senzilla: obligar la resta de països del món a fabricar en el seu territori (i contractar nord-americans) si no volen haver de pagar uns elevats aranzels per vendre els seus productes als Estats Units. Aquest proteccionisme a gran escala, propiciat per la principal potència econòmica mundial, pot tenir uns efectes desastrosos, tant per als mateixos nord-americans, que poden veure com s'apugen els preus de molts productes, com per a la resta del planeta. Això és així perquè, en la mentalitat de Trump, en les relacions comercials no hi ha mai un win-win, un cercle virtuós que beneficia les dues parts, sinó que sempre n'hi ha una que s'aprofita de l'altra. I ell considera que el món s'ha aprofitat fins ara dels Estats Units i és hora de fer-los-hi pagar.

Tot i això, hi ha motius per pensar que Trump fa servir aquesta amenaça d'aranzels com a mesura de pressió per obtenir coses a canvi. Això és el que ha passat aquest dilluns, quan Trump ha acceptat ajornar durant un mes els aranzels a Mèxic després que la presidenta del país, Claudia Sheinbaum, s'hagi compromès a enviar 10.000 soldats a la frontera per combatre el narcotràfic. Aquest xantatge és el mateix que ja li va funcionar a Trump amb la Colòmbia de Petro, a qui ha obligat a acceptar vols de deportats. En aquest esquema unilateral de Trump, el gran sempre guanya el petit. Ara bé, ¿li sortirà igual la jugada amb els aranzels a la Xina o amb els que diu que també que vol imposar a la Unió Europea? Aquí ja hi ha més incògnites, i els mateixos mercats que van aplaudir l'elecció de Trump en el seu dia avui han reaccionat a la baixa arrossegats pels mals resultats de sectors com l'automobilístic, un dels que es poden veure més afectats per una guerra comercial.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas la Unió Europea s'ha de començar a preparar per al pitjor escenari i no deixar-se intimidar per les amenaces comercials de Trump. Això sí: caldrà augmentar la despesa en defensa i altres sectors crucials per assolir una mínima autonomia estratègica i no ser tan dependents de l'exterior. I en una guerra aranzelària amb els Estats Units, Europa també pot jugar les seves cartes. Ara bé, a la llarga la batalla només es podrà guanyar si els europeus som capaços de crear una economia dinàmica i competitiva, i en això cal admetre que els nord-americans ens porten molt d'avantatge. Però de la mateixa manera que la pandèmia va trencar alguns tabús i va fer possible programes ambiciosos com els fons Next Generation, les invectives de Trump poden servir ara per fer més passos en la integració econòmica i fiscal de la UE. Per això serà bàsic mantenir la unitat i aïllar els potencials socis de Trump, com ara Viktor Orbán o Giorgia Meloni, que aviat veuran com, tot i ser aliats, els seus ciutadans seran víctimes del proteccionisme de Trump.