La UE ha de recuperar la relació amb els EUA

En el seu discurs de presa de possessió, el president nord-americà, Joe Biden, va avisar que "els Estats Units han tornat", una declaració d'intencions del gir a la política aïllacionista i nacionalista practicada pel seu antecessor en el càrrec, Donald Trump. Una de les obsessions de Trump va ser l'abandonament de la multilateralitat, dels grans acords internacionals i de la participació en organismes d'àmbit mundial, per tornar a la bilateralitat, una estratègia que li permetia aprofitar la seva força per imposar les seves condicions als diferents països. El preu que en pagava, però, era el de perdre influència diplomàtica en el món, abandonar el paper de líder del món occidental que ha tingut aquest país des de la Segona Guerra Mundial. Biden vol recuperar un cert lideratge, i per això ha triat Europa com a destí de la seva primera gran gira internacional.

Durant els pròxims dies Biden desenvoluparà una activitat diplomàtica frenètica, amb la cimera del G-7 a Cornualla (Regne Unit), la visita a les institucions europees a Brussel·les, la reunió amb els seus socis de l'OTAN i les entrevistes amb el president rus, Vladímir Putin, i amb el turc, Recep Tayyip Erdogan. Washington està interessada en refermar la seva aliança amb la Unió Europea i la Gran Bretanya per fer front als desafiaments que planteja la Xina, Rússia i, en segon terme, Turquia. I els europeus han d'aprofitar aquesta oportunitat per girar full de l'era Trump i recuperar la seva relació privilegiada amb els Estats Units. D'alguna manera, el gir que representa Biden ofereix una oportunitat a la Unió Europea per recuperar el seu lloc en el món i deixar de ser el gegant econòmic que perd força i el nan diplomàtic que és ara.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà dels acords concrets que es puguin tancar, sobretot en l'àmbit econòmic, hi ha un aspecte que cal subratllar. I és que els darrers anys, arran de les victòries electorals de populistes com Trump o Bolsonaro, la perpetuació en el poder de líders autoritaris com Putin o Erdogan i el creixent pes de la Xina en l'ordre internacional, la democràcia liberal semblava en hores baixes i no tenia ningú, fora de la UE, que la defensés. Tal com va escriure el mateix Biden en un article al Washington Post el 5 de juny passat, "aquest viatge és perquè tothom s'adoni del compromís renovat d’Amèrica amb els nostres aliats i socis i [per] demostrar la capacitat de les democràcies d'afrontar els reptes i esvair les amenaces d’aquesta nova era".

És l'hora, doncs, de recuperar el poder diplomàtic nord-americà i europeu. I una de les maneres més eficaces de fer-ho seria liderant un pla per estendre la vacunació contra el covid-19 a tot el planeta. Aquesta podria ser una de les iniciatives que s'aprovés al G-7, juntament amb l'impuls d'una agenda mediambiental ambiciosa i la imposició d'un impost de societats mínim. El retorn a la multilateralitat de Washington ha de suposar un canvi d'enfocament de les relacions internacionals i un augment de la cooperació amb els seus socis europeus. Brussel·les ha de córrer per recuperar el temps perdut amb Trump.