L'"America first" de Trump castiga l'economia mundial

08/10/2019
2 min

La guerra comercial de Trump amenaça l'economia mundial. Això no és una opinió, és un fet, una realitat. I per si algú encara en dubtava, ho ha certificat aquest dimarts el Fons Monetari Internacional (FMI) amb uns números que deixen poc marge al dubte: el 90% dels països han entrat en una clara desacceleració. Fa només dos anys, segons dades del mateix FMI, el 75% de l'economia mundial accelerava. La situació s'ha capgirat. Un desastre. I la cosa té causes evidents i perfectament identificades: el culpable número u és la guerra comercial encetada pel president nord-americà, amb la Xina com a principal enemic; el culpable número dos és el Brexit, també auspiciat per Trump i ara amb Boris Johnson al capdavant.

Els efectes directes de la guerra comercial no són, en termes absoluts, tan greus, però sí que són globals i sobretot són psicològics. Globals perquè ara mateix la interconnexió de totes les economies fa que les decisions en una punta del món es notin ràpidament a l'altra punta. I psicològics perquè l'economia té molt a veure amb les expectatives i com més incertes siguin més es frena l'economia. Per això de cop hi ha menys inversió, menys ganes d'arriscar i més pessimisme arreu. I per això es produeix la frenada, la reculada. Aquest és el clima que viu ara l'economia mundial, un clima que amenaça amb convertir-se en una bola de neu si no s'actua políticament també de forma coordinada i decidida, cosa que no serà fàcil. Ni Trump està per la feina ni la Xina es quedarà de braços plegats.

L'"America first" de Trump, el seu proteccionisme a ultrança, està sent letal i pot complicar encara més les coses. No només està dividint políticament i socialment el seu país, sinó que també l'està perjudicant econòmicament, perquè si bé és cert que l'atur està en mínims històrics als Estats Units, també ho és que noten els efectes de la frenada. I el mateix està passant a tot el món: Trump no només ha tornat a tensar la política mundial, sinó que també n'ha perjudicat el dinamisme econòmic. La frenada també s'està produint a Europa i el Japó, o en els països emergents. El nacionalisme econòmic de Trump està dividint perillosament el món, l'està fent més insegur i l'està empobrint, en un contagiós procés de xoc polític i comercial que no augura res de bo. Bé, segons l'FMI augura un gran perjudici. Aquest efecte Trump sobre l'economia pot passar a la història amb un impacte que perduri durant "una generació", segons la nova directora de l'FMI, la búlgara Kristalina Gueorguieva, que acaba d'agafar el relleu a Christine Lagarde. Aviat està dit: 25 anys de debilitat econòmica. Fins i tot, en referència al cas Huawei, Gueorguieva denuncia que es pot crear una mena de "mur digital" que obligui alguns països a escollir entre sistemes tecnològics i afegeix que es poden interrompre moltes cadenes de subministrament i aïllar sectors comercials. El panorama que pinta l'FMI resulta catastròfic. L'horitzó immediat fa basarda. Trump és un perill global.

stats