Trump dinamita l'economia mundial


Ni els promotors de les manifestacions antiamericanes de fa uns anys podien imaginar que trobarien a la seva dreta aliats als mateixos EUA. I encara s'ho creurien menys si constatessin que qui protagonitza una operació que sembla dissenyada per provocar la implosió del sistema des de dins és un president com Donald Trump, promotor d'una de les pitjors accepcions de l'antipolítica.
Seguint el seu comportament habitual, que si no fos pels seus efectes globals no seria més que un xou amb molt poca gràcia, el que era vist com a líder del món lliure ha decidit fer volar pels aires l'ordre econòmic i comercial amb l'argument d'enriquir els EUA. Basant-se en falsedats i retorciments de la història, justifica un aranzel universal del 10% per a totes les importacions, que se suma a altres percentatges en funció de si el país és més bo o més dolent, i que puja al 20% en el cas de la Unió Europea (UE) i es dispara fins al 54% en el cas de la Xina. Barreja sense rubor visions distorsionades de la història i les regulacions a les quals estan sotmesos molts productes per justificar el retorn a un proteccionisme decimonònic.
L'objectiu és castigar socis comercials i altres perquè, segons la filosofia de Trump, venen més del que compren als EUA. Però, com recorda The Economist, una de les bíblies del liberalisme i del lliure comerç, aquests números vermells es deuen sobretot al fet que els nord-americans opten per estalviar menys del que inverteixen en el seu país. I això, a més, no els ha impedit que la seva economia superi fins ara la de la resta dels països més rics del G-7. Està per veure que la nova estratègia permeti continuar per aquest camí.
Davant del repte, la resta del món hauria d'actuar amb prudència i amb més intel·ligència que Trump i respondre-hi selectivament, de manera que els efectes els sentin els ciutadans d'aquell país. L'altra via és reforçar el comerç amb altres blocs i països, encara que difícilment podran suplir el volum que genera la demanda dels EUA.
El mal de la política de Trump s'estendrà per tot el planeta, de manera inoportuna i innecessària, donat el pes de les cadenes de subministrament globals, però també el notaran els seus conciutadans, molts dels quals el van votar. Ningú que no sigui col·laborador o trumpista es creu que la penalització aranzelària farà que ploguin inversions per produir als EUA amb noves fàbriques de productes finals i dels seus components, que ara provenen de tercers països, moltes vegades amb menors costos i que es veuran castigats pel gravamen arbitrari de Trump.
A més de veure reduïdes les opcions del mercat dels Estats Units, ja que molts exportadors deixaran de vendre-hi, els consumidors d'aquell país patiran pujades de preus, un dels mals que Trump atribueix al seu predecessor, el demòcrata Joe Biden. I la inflació i el seu impacte al cistell de la compra o a l'hora d'omplir el dipòsit del cotxe és el que pot fer que els nord-americans perdin la paciència. I també provocar que Trump, que comença a flirtejar amb la inconstitucional idea de presentar-se a un tercer mandat, clavi un dels seus habituals cops de volant i canviï de política.