Tres camins per combatre el covid: restricció, tractament, vacunació

El SARS-CoV-2 és un coronavirus nou del qual encara hi ha moltes coses que no coneixem. Aquests mesos, però, n’hem après molt i està clar que hi ha bàsicament tres camins o maneres per combatre’l. La primera manera és la clàssica que ha fet servir la humanitat al llarg dels segles: les restriccions i mesures de confinament, distància i higiene. Aquest va ser, pràcticament, l’únic sistema que teníem al principi, i encara és el principal. Però va costar implantar-lo pels efectes econòmics demolidors que té. Aquest dilema, o millor dit, aquest equilibri, és el que ha fet que diversos països i comunitats hagin optat per estratègies diferents a l’hora d’aplicar les restriccions. 

En el dossier sobre la gestió de la pandèmia que presentem avui, on de diverses maneres enfoquem els tres camins contra el covid, el debat sobre les restriccions s’explica a partir de la comparativa entre Catalunya i la Comunitat de Madrid. Es tractava de veure quina repercussió tenia aquesta manera diferent d’enfocar les restriccions, amb més obertura de restauració i comerços a Madrid que a Catalunya. Per les dades i les anàlisis dels experts que hem vist fins ara, el resultat és que el percentatge de morts és més elevat a la comunitat liderada per Isabel Díaz Ayuso, entre un 20% i un 50% més en funció de si s’agafen els indicadors del ministeri o la sobremortalitat del Registre Civil. Faltaria veure si l’economia s’ha salvat més a Madrid, cosa sobre la qual encara no tenim dades, però no hi ha dubte que a Catalunya s’han salvat més vides, tant en xifres absolutes com en proporció al nombre d’habitants. 

Cargando
No hay anuncios

L’altra manera de combatre el covid, amb tractaments, és la que ha permès que la mortalitat als hospitals hagi disminuït de manera dràstica: ha passat d’estar per sobre del 80% en els malalts que ingressaven a les UCI a la primera onada al 15% o 20% actual. Ara es coneix millor el virus, i també els medicaments que ajuden a reduir-ne els símptomes, tot i que encara no s’ha aconseguit trobar un antiviral realment efectiu. Hi ha 200 assajos clínics en marxa, però és la gran assignatura pendent de la pandèmia. 

Els esforços s’han concentrat en les vacunes, i aquí, malgrat els lògics problemes de producció i distribució en una campanya mundial i complexa com aquesta, s’està avançant amb nous productes que es van sumant als que ja estan aprovats, i amb uns resultats provisionals d’eficàcia en països com Israel que són esperançadors en els estudis preliminars. Els tres camins funcionen, tot i que encara amb problemes, i és fonamental que es combinin per aconseguir l’objectiu final del Covid-0. Només així, quan el virus deixi de circular o sigui fàcilment controlable amb mesures de cribatge i seguiment, podrem cantar victòria i retornar al que algun dia vam anomenar normalitat.