Transparència per prevenir la conspiranoia

Finestrals immensos als centres de recompte de paperetes –perquè es pugui veure tot el que hi passa des del carrer–, càmeres davant les bústies de vot anticipat, localitzador GPS a tots els recipients de transport de paperetes... en alguns estats nord-americans com ara Arizona estan treballant per prevenir l’ombra del dubte trumpista que fa anys que sobrevola les eleccions dels EUA. Arizona es va convertir el 2020 en un focus de conspiranoies sobre fraus electorals quan Joe Biden va aconseguir canviar de color l'estat, de vermell republicà a blau demòcrata, per primera vegada des del 1996. La diferència va ser de tan sols uns 10.000 vots i aquell resultat va ser clau perquè Biden aconseguís la victòria electoral. A les midterm s’hi va tornar a posar en dubte el recompte de sufragis, amb tota mena de rumors: des del repartiment de retoladors trucats, fins a autobusos escolars carregats de paperetes abandonats al desert. 

Ara, amb les noves eleccions presidencials cada vegada més a prop, les enquestes assenyalen que seran uns comicis renyits. Kamala Harris no l'hi vol posar fàcil a Trump, i després de la renúncia de Biden va arrancar la campanya amb força. Això no vol dir que tingui la victòria assegurada, al contrari, però sí que indica que encara hi ha partit, que Trump ja no pot donar la victòria per segura. 

Cargando
No hay anuncios

El que és previsible és que l’expresident i candidat republicà, si no guanya les eleccions, torni a reaccionar com ja ho ha fet abans: minant les institucions dels EUA. La conspiranoia populista de Donald Trump posa contra les cordes el sistema democràtic nord-americà a través d’un dels seus pilars fonamentals: el vot. No ho fa per protegir-lo, tal com va quedar clar amb l’assalt al Capitoli, sinó per aconseguir el poder al preu que faci falta.

Cargando
No hay anuncios

En el marc d’aquesta situació, tot esforç per augmentar la transparència del sistema electoral és una bona iniciativa, una manera de combatre la possible desinformació abans que s’origini. I aquesta és una de les raons per les quals val la pena que estiguem atents a aquestes eleccions dels EUA. La principal, evidentment, és el pes que encara té Washington a escala global, i les conseqüències que pot tenir per a l’equilibri geopolític, en l’actual context cada vegada més inestable, que guanyi un candidat o l’altre. Però també ens convé observar com funcionen les mesures per augmentar la transparència del sistema electoral, si se’l continua posant en dubte i de quina manera es fa. 

A Catalunya i a Espanya també hi ha versions autòctones d’extremes dretes populistes que tendeixen a emmirallar-se i a intentar copiar les tàctiques de les de l’altra banda de l’Atlàntic. I tampoc dubtaran a atacar els fonaments del sistema democràtic si això els pot fer servei d’alguna manera, tal com s'ha pogut veure en alguns dels eslògans de la manifestació d'aquest diumenge a Madrid. Les eleccions nord-americanes són importants per si mateixes, però també ho són per aprendre a prevenir atacs a la democràcia.