La tecnologia ens farà pròspers

El Tech Barcelona, bressol de moltes start-ups catalanes.
11/05/2022
2 min

El sector tecnològic cada cop té un protagonisme més interessant en l'impuls de la recuperació econòmica. L'economia catalana té en les start-ups d'aquest segment de la indústria un dinamisme que, sense caure en cap excés, convida a l'optimisme. Hi ha relleu. Hi ha moviment, idees i assumpció de risc. També hi ha diners? Es podria dir que estem, en tot cas, en l'arrencada d'un nou cicle que apunta en la bona direcció per donar continuïtat a la tradició industrial del país. Un segle i mig després de l'arrencada tèxtil del XIX, avui, en l'era de la globalització i de la transició energètica i tecnològica, la societat catalana s'apunta al carro innovador amb un ventall d'iniciatives liderades per joves sobradament preparats i ambiciosos, amb projectes que atrauen l'interès d'inversors estrangers. Així doncs, cal estar molt atents a aquesta bullida per donar-li suport tant des de l'administració pública com des del món financer, i per vincular-la als centres de recerca i a la realitat universitària. De fet, la majoria d'aquestes start-ups tecnològiques són fruit del nostre sistema educatiu, a vegades tan qüestionat però que segueix generant talent i empenta. En aquest camp, però, hi ha molt camí per recórrer: continua faltant més formació professional de bon nivell, imprescindible per consolidar aquest nou teixit industrial tecnològic.

Després d'haver comprovat els límits i els perills tant del sector immobiliari i del totxo com del turístic, després de la crisi financera i de la crisi pandèmica, per si algú encara en dubtava, el futur passa per una generació de riquesa lligada al canvi tecnològic i a la transició verda energètica. Europa ho té clar: d'això van els fons Next Generation. Els nostres joves emprenedors també ho tenen clar. Són ells els que han de liderar la recuperació i és el país, des de totes les instàncies, el que els ha de seguir i acompanyar. Casos com els de Reby (mobilitat elèctrica: patinets, però també motos i bicicletes) o Wallbox (carregadors de cotxe) són paradigmàtics d'aquest canvi accelerat que Tech Barcelona, associació d'empreses digitals, dinamitza i pilota. Si el 2021 ja va ser un bon any, aquest 2022 també ha començat a bon ritme. L'entrada de capital forà n'és una prova. L'ideal, com per exemple ha passat a Reby, que acaba de ser comprada per un fons canadenc, és que els seus creadors continuïn al capdavant de la firma i que el centre de decisió es mantingui aquí. En molts casos, a més, es dona el fet que els emprenedors, amb el que reben per les accions venudes, tornen a invertir en nous projectes i creen així una dinàmica guanyadora per a ells i per al conjunt.

Fer de Catalunya un territori empresarialment smart, basat en la societat del coneixement, ha de ser una prioritat col·lectiva. Institucions com Fira de Barcelona, que ara mateix acull amb èxit el saló Integrated Systems Europe (ISE) de tecnologia audiovisual –amb 50.000 congressistes registrats i un impacte econòmic previst de 215 milions–, són claus per acompanyar aquesta florida tecnològica que ens ha de fer una societat pròspera i sostenible, que generi riquesa per a tothom.

stats