19/05/2023

El suport del G-7 a Zelenski

Les potències industrials del G-7 –els Estats Units d'Amèrica, el Canadà, França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i el Japó– han enviat, en l'arrencada de la seva reunió, un missatge diàfan de suport a la Ucraïna de Zelenski, en guerra amb la Rússia de Putin. De fet, el mateix president ucraïnès participarà d'alguna manera a la trobada –no està clar si presencialment o telemàticament–. Però abans de la seva intervenció, la cita d'Hiroshima, carregada de simbolisme antinuclear, ja ha arrencat amb els membres del G-7 conjurant-se per "desproveir Rússia de la tecnologia, l'equipament industrial i els serveis del G-7 que puguin donar suport a la seva maquinària de guerra" i per evitar que "s'eludeixin" aquestes mesures a través de països tercers. En aquesta reunió està en joc el front de guerra econòmic i diplomàtic global, que es juga molt més enllà d'Europa. El proveïment (o desproveïment) de matèries primeres per als exèrcits en lliça resulta clau i es decideix, també, a Àsia, Amèrica i Àfrica. El G-7 buscar curtcircuitar-hi la creixent influència xinesa i russa. Per això a la cimera també es parlarà d'aliments, salut, desenvolupament i inversions en infraestructures per als països del Sud Global.

Cargando
No hay anuncios

Les grans potències occidentals –més el Japó– han explicitat novament el seu compromís per evitar que les seves exportacions reforcin de cap manera l'exèrcit rus, amenacen amb duresa qualsevol país que subministri armes a Moscou, es fan forts en el manteniment de les prohibicions d'exportació i els límits al preu del gas i el petroli rus, restringiran el comerç i l'ús de diamants extrets, processats o produïts a Rússia, i estan decidits a evitar que els bancs russos utilitzin "branques" en tercers països per eludir les sancions. Aquest tercer punt és clau i està relacionat amb la intenció del G-7 d'actuar de pont entre Zelenski i els països del Sud Global, alguns dels quals, de fet, han estat convidats a Hiroshima. Per exemple, el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, o el del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, i també dirigents de Corea del Sud, Austràlia, el Vietnam, Indonèsia, les Illes Cook (cap del Fòrum de les Illes del Pacífic) i les Comores (cap de la Unió Africana).

Per descomptat, a més de la batalla econòmica, Zelenski buscarà al G-7 un suport militar més explícit i concret, amb els decisius avions de combat F-16 com a prioritat. D'entrada, el president ucraïnès ja ha aconseguit l'aval del president dels EUA, Joe Biden, perquè forces de l'OTAN entrenin pilots ucraïnesos. Un primer pas perquè en el futur Kíiv pugui rebre els avions. Òbviament, la carta antinuclear també és damunt la taula, en especial aquest cop que la reunió es fa en territori japonès, on els líders mundials han visitat el Memorial de la Pau d'Hiroshima, que recorda l'horror que va patir la ciutat nipona el 6 d'agost del 1945. Més de 140.000 persones van morir aquell mateix dia per la primera bomba atòmica de la història, i el total de víctimes va pujar amb els anys a 333.907. El perill que la guerra d'Ucraïna llisqui un dia pel pendent de l'ús d'armament nuclear és palmari.