Estem superant la crisi econòmica del covid

La baixada històrica de l'atur, confirmada per l'Enquesta de Població Activa (EPA), convida a l'optimisme econòmic. El mateix es pot dir de les dades rècord de recaptació d'Hisenda fetes públiques també aquest dijous. La setmana es tancarà aquest divendres amb el PIB, que tot i que no porta un ritme de creixement equiparable al de la reducció de l'atur o al de recaptació d'impostos, continua avançant, de manera que es calcula que aquest any es retallaran distàncies amb els nivells del 2019. En tot cas, i malgrat els dubtes que genera el PIB, la fotografia conjunta resulta esperançadora, en especial si tenim present que un dels motors tradicionals, el turisme, encara està a mig gas a causa de l'allargassament de la pandèmia a nivell mundial i de les restriccions en l'àmbit català, cosa que vol dir que en aquest sector hi ha un clar marge de millora. El dia que recuperi els nivells d'activitat precrisi, la recuperació encara pot ser més robusta.

Un dels sectors en què no s'ha recuperat l'atur és el de la construcció, un altre antic pilar que pel que es veu ja no és decisiu. Els serveis, l'agricultura i la indústria (per aquest ordre) han estat els que han tingut un millor comportament el 2021, cosa que dona a entendre que l'economia catalana mostra una vitalitat transversal, que ha permès crear més de 400 llocs de treball al dia de mitjana. Així doncs, amb un 10,16% d'atur, Catalunya té ara mateix la taxa més baixa des del tercer trimestre del 2008 i ja està una mica millor que a finals del 2019, just abans de la sobtada i letal irrupció del covid. El dinamisme del sector públic, gràcies a la política europea de tall keynesià –i gràcies als fons europeus, esclar–, també s'ha notat, tant en la contractació de personal com en la licitació d'obra pública, que a Catalunya s'ha doblat en un any, i que ha superat en un 57% la del 2019, fins a fregar els 3.000 milions d'euros, una altra fita remarcable.

Cargando
No hay anuncios

Ara el que caldrà veure és si l'evolució a la baixa de la desocupació manté el bon ritme de l'any passat i si el PIB agafa més velocitat. Aquests són els reptes per al 2022. En tot cas, no hi ha dubte que estem superant la crisi econòmica provocada pel covid i que, a més, les perspectives epidemiològiques també són bones i, per tant, clarament poden ajudar. Però res no està assegurat. Caldrà continuar picant pedra cada dia, sector a sector, i sens dubte una bona reforma laboral consensuada, que ara mateix no està gens assegurada, podria contribuir a crear un clima de confiança, a més d'assegurar l'arribada de més fons covid europeus.

Pel que fa a les dades d'Hisenda, referides al conjunt de l'Estat, són certament un altre brot verd i, de fet, superen les mateixes previsions del ministeri. L'augment interanual registrat és d'un 15% (esclar que el 2020 va ser el pitjor de la pandèmia), i la recaptació via impostos s'ha enfilat fins als 223.382 milions d'euros, una fita històrica. Per impostos, l'IRPF ha crescut un 7,5%, l'IVA un 14,5% i l'impost de societats un 67,9%.