La societat ho posa difícil per combatre les màfies de la marihuana

La meitat dels 1.998 detinguts l'any passat en les operacions contra el tràfic de marihuana no tenien antecedents policials. Eren gent que ha entrat al negoci perquè es trobava en una situació precària laboralment o perquè senzillament no veia cap problema en treballar per a aquests grups dedicats al cultiu i distribució a gran escala de la droga. La permissivitat social cap al consum de la marihuana, fruit també d'un alt grau de consum especialment entre els joves, fa que no es vegi com un problema, i això, entre altres coses, com una permissivitat legal més gran pel que fa al consum i tràfic a petita escala que en altres països, facilita la feina de les màfies de la marihuana, que han vist en Catalunya, i en el conjunt de l'Estat, un paradís per al seu cultiu i distribució.

El problema, però, és que tot això ha portat a una proliferació extraordinària de plantacions i, el que és més perillós, a la introducció a Catalunya d'un tipus de màfies criminals violentes. En la meitat de les plantacions intervingudes pels Mossos l'any passat s'hi van trobar pistoles o fusells. I són moltes, perquè hi va haver 662 desmantellaments, en què es van detenir prop de 2.000 persones. L'escalada no para de créixer. En un terç dels 107 narcoassalts que hi va haver a Catalunya el 2021 es van fer servir armes de foc, i com a resposta molts vigilants també van armats. Els enfrontaments són constants i en els últims temps la mitjana d'assalts violents en plantacions és de dos a la setmana.

Cargando
No hay anuncios

El consum de marihuana està bastant acceptat socialment, i, exceptuant el cas dels menors, als quals els pot provocar problemes importants fins i tot amb seqüeles cognitives greus, no planteja excessius problemes de salut ni de confrontació a l'espai públic. La paradoxa, però, és que aquesta aparent falta de conflictivitat que genera el seu consum ha generat un problema majúscul de criminalitat i violència pel que fa al cultiu i la distribució. Catalunya s'ha convertit en un dels pols europeu del tràfic il·legal i això ha atret màfies de tot arreu que volen fer negoci i que han important les maneres d'actuar amb altres drogues o productes criminals.

Hi ha molts altres delictes associats a les plantacions, des del blanqueig de capitals fins a la tinença d'armes o, com es va explicar la setmana passada, el frau elèctric, que s'ha multiplicat per dos els últims quatre anys. Només el 2021, per exemple, el frau detectat per l'electricitat punxada per fer créixer les plantes va superar els 119 milions de quilowatts, és a dir, l'equivalent al consum anual de 34.000 famílies.

Cargando
No hay anuncios

El cas és que la paradoxa que es crea entre la permissivitat social i l'augment de la violència de les màfies que fan negoci amb la marihuana genera un problema important que ja fa temps que es denuncia i que està dificultant molts cops l'actuació policial. Les organitzacions criminals aprofiten totes les escletxes que troben, i cal ser molts conscients del que suposa permetre, col·laborar o fer els ulls grossos davant d'aquestes grans operacions de producció i distribució de marihuana que s'han expandit pel territori.