Sánchez se surt amb la seva al TC
BarcelonaMalgrat les esgarrinxades i els anys de retard, no hi ha dubte que el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha sortit amb la seva al Tribunal Constitucional. No només ha aconseguit capgirar la majoria conservadora, que durava gairebé una dècada a causa del bloqueig de la dreta, sinó que ha col·locat el magistrat més afí a la Moncloa, l'ex fiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido, com a president del tribunal. Que Conde-Pumpido treballa per al PSOE és una evidència àmpliament reconeguda en els ambients de la justícia, però el fet que hagi transcendit que les seves primeres paraules han sigut per negar el dret a "la independència, la secessió o l'autodeterminació" demostra que una de les seves principals missions serà desmentir el discurs de la dreta en el sentit que el president espanyol ja ha pactat la celebració d'un referèndum amb els independentistes.
La realitat, doncs, és que passem d'un tribunal polititzat a un altre igual de polititzat però de tendència contrària. Vist des de Catalunya no hi ha dubte que sempre serà millor un tribunal de majoria progressista que un de conservador, però això no vol dir que aquests progressistes tinguin una mirada sobre l'arquitectura de l'Estat gaire diferent. De fet, les paraules de Conde-Pumpido deixen molt clar que no hi haurà canvis en aquest sentit.
Una altra cosa és que aquest tribunal tingui una mirada diferent sobre qüestions socials (avortament, llei trans, violència de gènere, etc.) i fins i tot més sensibilitat en qüestions com les competències autonòmiques (la catalana Laura Díez va assessorar els redactors de l'Estatut) o la diversitat lingüística. A poc a poc, a través de les seves sentències, s'anirà desgranant quin és el tarannà i el capteniment d'aquest nou tribunal, que tant de bo posi fi a la deriva centralista i conservadora dels últims anys.
En tot cas, Pedro Sánchez ja controla un dels ressorts de l'Estat des d'on la dreta més mal li podia fer, i això, a un any de les eleccions generals, no es pot ignorar. El president espanyol pot prescindir del Consell General del Poder Judicial, encara en mans dels conservadors, que té, però, menys poder i incidència que el TC. De fet, per a la seva estratègia, a Sánchez ja li va bé poder continuar denunciant el bloqueig del CGPJ per part del PP durant l'any que li queda de legislatura.
Sigui com sigui, per fi s'acaba la situació d'interinitat en què vivia el TC i s'inicia una nova etapa que pot ser bastant llarga, perquè els magistrats nomenats per l'executiu tenen un mandat de 9 anys, i la resta s'han de consensuar entre els dos grans partits. El PP ha jugat brut els últims anys amb l'esperança que en algun moment recuperaria el poder i, per tant, s'estalviaria un TC de majoria progressista. Aquest ús patrimonialista de les institucions de l'Estat se li pot girar ara en contra, perquè el PSOE intentarà allargar al màxim el seu control del TC. Així, la política espanyola s'encamina amb una màxima polarització cap al xoc frontal que suposaran les pròximes eleccions generals.