Per un retorn segur a l'escola

La cinquena onada, encara que vagi lentament de baixada, al final ens haurà deixat un estiu agredolç i augura una entrada de setembre amb un retorn a la feina i a les aules que novament estarà marcat per la seguretat sanitària. Amb la pandèmia del covid-19 hem après que, quan et penses que ja es veu el final del túnel, es produeix un nou gir i retorna la incertesa. Les mutacions del virus no donen respir. Ara tenim la variant delta, però provinent del Perú (i en expansió per altres països de l'Amèrica Llatina) també comença a treure el cap a la península Ibèrica la variant lambda, sobre la qual encara hi ha pocs estudis i dades. A més, també hem vist els límits de la vacunació, que malgrat ser absolutament necessària i estar demostrant la seva eficàcia, d'una banda no és infal·lible i de l'altra està costant que arribi a tota la població: ara mateix s'ha alentit el bon ritme de vacunació que s'havia assolit.

Tot plegat ens porta a mantenir la prudència de cara al nou curs. Pensant específicament en l'escola, caldrà mantenir la màxima vigilància. Perquè ara mateix, un cop el gruix de la població adulta està immunitzada, el virus –de moment en la seva variant delta, que ja s'ha vist que és més contagiosa– busca els menors per seguir la seva expansió. Els positius entre els nens i nenes han crescut molt aquest estiu. Si es comparen les xifres totals dels 50 primers dies de la tercera onada amb els 50 primers dies de la cinquena onada (la comparació és pertinent perquè són les dues onades amb més contagis), es pot comprovar un augment del 55% dels casos en nens de 0 a 9 anys (de 8.283 a 12.839) i de gairebé quatre vegades més en la franja de 10 a 19 anys: de 15.627 positius a 41.917. Així mateix, també ha crescut el nombre d’ingressats: de 32 a 88 d'entre 0 i 9 anys i de 55 a 119 entre els de 10 i 19 anys. Tot i això, afortunadament la proporció d’infants que acaben a l’UCI continua sent ínfima. 

Cargando
No hay anuncios

Vist això, cal estar preparats per a una entrada del virus a les escoles, que, si no s'actua amb rigor, poden convertir-se en un factor de difusió en direcció també a les cases. Aquest estiu hem pogut comprovar que quan un infant portava la delta a casa, en molts casos infectava tota la família. Així doncs, per evitar que el virus s'escampi per les escoles i les famílies, els experts recomanen que d'entrada es mantingui als centres educatius l'ús de la mascareta, la ventilació dels espais tancats i els grups bombolla. I que, a més, es facin testos periòdics als alumnes i seguiments dels contactes de positius. En el cas dels estudiants de 12 anys en amunt, ja es poden vacunar des de principis d'agost, i és important que ho facin per tal d'arribar immunitzats i, per tant, molt més protegits a l'inici de curs, tot i que també serà bo que de moment segueixin portant la mascareta dins del centre. Igualment, a les universitats, malgrat l'extensió de la vacunació, la prudència porta a pensar que també caldrà mantenir les mesures bàsiques anticovid. Cal que educadors, famílies i estudiants es conscienciïn que el virus continua entre nosaltres i que, malgrat estar col·lectivament més protegits, no es pot abaixar la guàrdia.