El repte pendent de la seguretat a Barcelona

Imatge de la xarcuteria Muntanya després del saqueig
25/09/2022
2 min

Fa tot just dotze dies l'Ajuntament de Barcelona treia pit de la caiguda del 12% dels delictes durant el juliol i l'agost respecte als mateixos mesos de l'any passat. L'alcaldessa, Ada Colau, va dir que la xifra no era "flor d'un dia" i la va vincular a la "bona coordinació" entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va assegurar que les dades indicaven que anaven en la "bona línia" i va insistir que havien millorat la coordinació entre els cossos policials.

Encara no dues setmanes després, les Festes de la Mercè han posat tot aquell optimisme en quarantena. I ho han fet amb una nit d'aldarulls amb botigues saquejades i set motos i vuit contenidors cremats, i en què, a més de tot això, ha mort apunyalat un noi de 25 anys. En total, el SEM ha hagut d'atendre 46 ferits relacionats amb les festes de Barcelona. I no es pot dir que sigui una sorpresa després dels multitudinaris i problemàtics macrobotellons de l'any passat. Batlle es defensava ahir dient que els incidents, aquesta vegada, havien sigut d'una intensitat "molt menor" que els de fa un any, però queda el dubte de si hi té més a veure la pluja que la bona gestió de la seguretat de la ciutat.

El PSC, que pretén agafar la bandera de la seguretat de cara a les pròximes eleccions municipals, és precisament el partit encarregat de gestionar-la a Barcelona. I encara que les xifres que es van presentar fa dues setmanes assenyalen que la situació pot estar millorant –en general, però amb excepcions: les denúncies per abusos sexuals han crescut un 63,5%–, el que està clar és que queda molta feina per fer a la ciutat. Una bona part d'aquesta feina continua implicant millorar la coordinació entre els Mossos i la Guàrdia Urbana, que l'any passat va ser desastrosa, però també preveure i planificar millor situacions de grans aglomeracions com les de les festes majors.

L'Ajuntament calcula que en els aldarulls de la Mercè aquesta vegada hi han participat mig miler de persones, algunes de les quals han protagonitzat escenes patètiques, com l'intent de trencar l'aparador d'una botiga històrica a cops de pernil. Però ja s'han repetit molts avisos que indiquen que alguna mena de grups violents irrompen en algunes de les festes nocturnes multitudinàries de la ciutat. I sembla que aquesta tendència no ha desaparegut. ¿Hauria estat pitjor, aquest any, si no hagués plogut? No sabem si els incidents s'haurien arribat a agreujar més.

La inseguretat continua sent la principal preocupació dels barcelonins. Ho pensen un 22,2% dels ciutadans, segons l'últim baròmetre de l'Ajuntament. I si aquesta preocupació no s'aborda de veritat, més enllà dels eslògans electorals, s'adobarà el terreny a l'extrema dreta –un perill real, només cal mirar Itàlia–. El populisme autoritari no té por de prometre falses solucions demagògiques i que difícilment podria complir, però això no es podria demostrar fins que no fos massa tard, fins que ja tingués el poder.  

stats