No cal fer-se gaires il·lusions. La pau encara és lluny. El que ara sabem és que s'ha obert una petita escletxa: un primer esborrany d'acord enmig d'una guerra cruenta que continua provocant morts, entre les quals moltes de civils. El document que ara mateix està sobre la taula en les converses entre les delegacions ucraïnesa i russa té com a elements principals la petició de Rússia d'una futura neutralitat militar d'Ucraïna –que inclouria renunciar a entrar a l'OTAN i a tenir bases militars o rebre armament estranger, i reduir les seves forces armades– i el reconeixement de Crimea i el Donbass com a territoris russos. A canvi, hi hauria alto el foc i retirada de les tropes de Putin. Ucraïna, per la seva banda, acceptaria oblidar-se d'ingressar a l'OTAN, però reclama garanties reals de seguretat i no veu acceptables les renúncies territorials. Tot i l'esborrany, doncs, l'acord no passa de ser, de moment, una complicada possibilitat.
A causa de les dificultats de la invasió, que avança molt lentament, i de la necessitat de buscar vies per mitigar l'impacte de les sancions econòmiques internacionals, amb les converses Putin simplement podria estar especulant per guanyar temps. De fet, podria ser igualment interpretat en aquest sentit el fet que també aquest dimecres s'hagi produït un primer contacte d'alt nivell entre Washington i Moscou: la trucada entre Jake Sullivan, conseller de seguretat nacional del president dels Estats Units, i el seu homòleg rus, Nikolai Patruixev. Una aproximació que alhora buscaria contrarestar l'emotiva intervenció del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, davant del Congrés nord-americà, seguida de l'anunci d'un nou paquet milionari d'ajut militar dels EUA a Ucraïna, fet pel mateix president Joe Biden, segons el qual, tanmateix, la confrontació serà llarga i Putin és "un criminal de guerra". Ara bé, sobre la reiterada petició de Zelenski d'aplicar l'exclusió aèria al cel ucraïnès, fet que podria ser decisiu en termes militars i per a l'estalvi de vides civils, de moment les potències occidentals responen amb un clamorós silenci a causa del risc de confrontació global i de reacció nuclear de Putin.
Totes les guerres acaben finalment en una taula de negociació. La qüestió és saber quants morts més costarà aquesta, perquè, mentre les converses es duen a terme, les bombes continuen caient a les ciutats i pobles ucraïnesos. De moment, l'últim balanç de víctimes civils verificades per l'Oficina de Drets Humans de l'ONU en els 20 primers dies de la invasió puja a 726 morts –amb un mínim de 104 dones i 52 criatures– i a 1.174 ferits. Però la mateixa ONU adverteix que la xifra real pot ser molt més elevada, perquè no s'han pogut documentar morts en zones com, per exemple, la ciutat Mariúpol, on el setge infernal que està patint la població ha tingut aquest dimecres un altre episodi dramàtic amb l'atac rus a un teatre on hi havia 1.200 refugiats, mentre alhora, a la capital, l'exèrcit invasor provocava 10 morts en una cua del pa. El drama provocat per Putin no s'atura.