Putin i el perill d'un pol antioccidental

El president rus, Vladímir Putin, exerceix aquests dies d'amfitrió, a Kazan, de la cimera dels anomenats BRICS, un acrònim que en un primer moment reunia el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica però on també s'han incorporat països com l'Aràbia Saudita, l'Iran, Turquia i Egipte. Els BRICS són el contrapès mundial a l'hegemonia d'Occident, a la qual superen de molt en població i cada cop s'acosten més des del punt de vista econòmic. En aquesta cimera, Putin ha fet una crida a aturar la guerra al Pròxim Orient per por a un "conflicte a gran escala", una declaració certament hipòcrita venint d'algú que està envaint un tercer país com és Ucraïna. Però no ens podem quedar amb l'anècdota, perquè el problema és que Putin utilitza el conflicte del Pròxim Orient per posar de manifest la doble vara de mesurar d'Occident en els dos conflictes (d'una banda, ajuda Ucraïna; i, de l'altra, deixa fer a Israel) com una manera de treure's la responsabilitat de sobre i establir complicitats amb estats que li poden permetre resistir econòmicament i políticament a la cronificació de la guerra.

Líders com el xinès Xi Jinping o el turc Recep Tayyip Erdogan han repetit aquest mateix missatge en favor de la pau al Pròxim Orient. Erdogan ha anat més enllà i ha denunciat el "genocidi" palestí. Aquest conflicte, doncs, està sent instrumentalitzat per Putin, que mentre d'una banda es presenta com un defensor de la pau, de l'altra aspira a convertir Ucraïna en una ferida oberta des de la qual debilitar Occident. Una bona i inquietant prova d'això és l'enviament de tropes de Corea del Nord a Rússia per combatre al front ucraïnès. Els països interessats en debilitar Occident, doncs, estan veient en aquesta guerra una oportunitat, i d'això se n'aprofita ara mateix el mandatari rus, que els últims mesos acumula victòries tant en el camp militar com en el diplomàtic.

Cargando
No hay anuncios

Sens dubte, però, la millor notícia per a Putin els pròxims dies seria la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials nord-americanes del 5 de novembre. Aquest dijous el president rus ha saludat les declaracions que va fer Trump en el sentit que si guanya les eleccions buscarà una sortida ràpida al conflicte, una manera de dir que forçaria Ucraïna a acceptar una partició del seu país. Una victòria de Trump seria especialment perillosa perquè reforçaria Putin i afebliria Occident, ja que provocaria un divorci entre la UE i els Estats Units.

Occident, però, ha d'admetre que algunes crítiques dels BRICS estan fonamentades, i que no reben el mateix tracte els ucraïnesos que els palestins. Una política intel·ligent hauria d'estar destinada a aïllar Putin, a desmentir que existeix aquesta doble vara de mesurar i a teixir aliances amb aquests països que avui dia se senten ignorats i menystinguts. És difícil perquè molts són règims autoritaris i il·liberals, però encara seria pitjor que es formés un poderós pol antioccidental al voltant d'una figura tan sinistra com la de Putin.