Putin i el gra ucraïnès: torna el perill de fam global
La seguretat alimentària de milions de persones al món torna a estar a la corda fluixa després que Putin hagi anunciat aquest dilluns que no renovarà l'acord d'exportació de cereals ucraïnesos –Ucraïna n'és un dels grans productors mundials– a través del mar Negre. L'acord s'havia prorrogat diverses vegades i caducava aquest dilluns. L'últim vaixell va salpar diumenge. De moment no en sortiran més. Així doncs, el flux de blat de moro, blat i derivats de gira-sol queda interromput altre cop, com va passar als inicis de la guerra, quan es va produir una crisi de subministraments alimentaris i es van disparar els preus al mercat mundial. La turbulència inflacionària s'havia amortit els últims mesos, tot i que els preus segueixen força més enlairats que abans de la guerra. En tot cas, en aquest últim any han sortit per aquesta via del mar Negre 33 milions de tones mètriques exportades des d'Ucraïna: de blat i blat de moro, els països desenvolupats se n'han endut, respectivament, el 36% i el 49%, mentre que els països en vies de desenvolupament, el 64% i el 51%.
El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha vist com les seves gestions dels últims dies amb Moscou no han donat resultat, i el mateix es pot dir dels moviments que en la mateixa línia ha fet el president turc, Recep Tayyip Erdogan. De fet, l'ONU i Ankara van ser els valedors de l'acord amb Rússia i, en paral·lel, de la seva rèplica amb Ucraïna. Però ara Putin vol posar el comptador a zero i reclama noves condicions, com el subministrament lliure d'amoníac a Europa a través d'Ucraïna i la reconnexió al sistema bancari Swift del Rosselkhozbank (el Banc d'Agricultura de Rússia), afectat per les sancions occidentals. No és fàcil que siguin acceptades. Moscou ha negat, d'altra banda, que les dues explosions al pont de Kertx, que uneix Rússia amb la Crimea ocupada des del 2014, atacat amb drons marítims, tinguin res a veure amb una decisió que ja estava presa, i que suposa deixar de banda qualsevol resposta humanitària a la crisi alimentària i afavorir la pròpia economia. D'aquesta manera, el perill de fam mundial es torna a fer evident, així com una previsible pujada de preus. Putin busca la inestabilitat global per afeblir els suports a Kíiv i guanyar marge als camps de batalla.
El dirigent rus, doncs, no sembla tenir cap escrúpol respecte a les conseqüències de l'aturada d'aquest acord. Amb el front militar encallat i els problemes interns que han aflorat amb la revolta de l'exèrcit privat de Wagner, Moscou busca altres vies per enfortir la seva posició, encara que sigui a costa de la vida de milions de persones innocents als països en vies de desenvolupament. Els Estats Units i Europa han assenyalat aquesta falta de sensibilitat de Moscou, mentre que la Xina segueix jugant la carta d'una aparent equidistància. Si no es produeix un gir en els pròxims dies, el problema alimentari tornarà de forma dramàtica al primer pla de l'actualitat. No es pot descartar gens que sigui això el que precisament busca Putin per aconseguir una posició de força en les negociacions.