15/08/2023

El PSOE fa un gest a la presidència del Congrés

El PSOE reuneix aquest dimecres al matí la seva executiva per designar l'expresidenta balear Francina Armengol com la seva candidata a ocupar la presidència del Congrés. A l'espera de Junts, que no decidirà fins dijous al matí el sentit del seu vot, aquest nom aplana el suport dels socis d'esquerres del PSOE (Sumar, ERC i Bildu), que els últims dies havien considerat que el d'Armengol és un perfil ideal per obrir una nova etapa a la cambra. D'aquesta manera, doncs, el PSOE fa un gest de bona voluntat cap als seus socis potencials per fer creïble l'aposta de tornar a reeditar una majoria progressista i plurinacional al Congrés de Diputats, ja que Armengol és una figura que compleix tots els requisits necessaris.

Per començar, l'expresidenta balear és una federalista convençuda, amb un historial sense màcula de defensa de la llengua catalana i que en alguns casos no ha dubtat a marcar un perfil d'esquerres davant del seu propi partit, com quan es va mostrar crítica amb el gir del govern de Pedro Sánchez respecte al Sàhara. El nomenament d'Armengol, sens dubte, projecta un missatge polític molt potent de per on ha d'anar la nova legislatura i alhora és un bon punt de partida per encetar la fase decisiva de les negociacions de la investidura.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, la nova mesa del Congrés ha d'abordar sense complexos l'ús de totes les llengües de l'Estat, ha d'obrir el ventall dels debats que s'hi poden tenir (monarquia inclosa) i ha de facilitar al màxim la constitució de comissions d'investigació. També ha d'acabar amb el filibusterisme que significa que es pugui prorrogar indefinidament el termini per presentar esmenes parcials a una llei, una pràctica que ha deixat al calaix projectes tan importants com la reforma de la llei de secrets oficials, la de l'ELA o la de la salut mental. El Congrés té encara molt de recorregut per millorar els seus procediments i per guanyar en transparència. També per reafirmar el seu paper davant de les intromissions del poder judicial, que en la passada legislatura va obligar, per exemple, a suspendre el diputat canari Alberto Rodríguez en contra de l'opinió dels lletrats de la cambra.

Després d'haver barrat el pas a la dreta el 23-J, Pedro Sánchez ha de demostrar que està disposat a anar més enllà en la reforma de les estructures profundes de l'Estat i en l'abordatge de la qüestió territorial. I el primer pas per crear un clima de confiança amb els seus socis potencials és situar com a tercera autoritat de l'Estat algú que pugui representar tots aquests valors: una visió oberta de la realitat espanyola i l'audàcia necessària per enfrontar-se a les forces reaccionàries. La designació d'Armengol és, des d'aquest punt de vista, un pas en la bona direcció. Ara cal que, si finalment Armengol aconsegueix els suports necessaris, la nova mesa compleixi les expectatives i marqui la direcció que hauran de prendre les negociacions de la investidura.