Fa ja algunes setmanes que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, està anunciant que aquest segon trimestre podran repartir fins a 300 milions de dosis de vacunes contra el covid-19. Després del fiasco del primer trimestre, i la pèrdua de prestigi i credibilitat de la Unió Europea com a negociadora per l'escassetat de vacunes i la lentitud del procés, l'executiu comunitari s'ha posat en marxa autoritzant amb més celeritat noves instal·lacions on fabricar les vacunes i també fent més compres a les companyies que ho tenen ja autoritzat. D'aquesta manera, ja es preveia que a partir de l'abril el ritme de vacunació es podria accelerar i es doblarien o triplicarien el nombre de dosis rebudes en relació als primers tres mesos de l'any. Aquest dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, va voler comparèixer en roda de premsa després del consell de ministres per explicar la bona nova, apuntar-se per avançat "l'èxit" de l'estratègia europea i prometre que a finals d'estiu, acabant el mes d'agost, s'hauria aconseguit vacunar de manera completa el 70% de la població adulta espanyola. De fet, fins i tot va concretar un calendari en el qual preveu tenir 5 milions de vacunats amb la pauta completa cap al 3 de maig, 10 milions a principis de juny, 15 milions a mitjans de mes i arribar el 19 de juliol a tenir 25 milions de persones immunitzades.
Són teòricament molt bones notícies que, tanmateix, s'han rebut amb un cert escepticisme pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, perquè no totes les previsions s'han complert fins ara. De fet, fa uns mesos el ministeri de Sanitat va assegurar que a finals de març el 80% de la població de més de 80 anys estaria ja vacunada –i això no s'haurà aconseguit fins a la setmana vinent o finals d'aquesta– i la ministra també parlava fa poc d'arribades massives de vacunes de fins a 400.000 dosis a Catalunya aquesta mateixa setmana i n'han sigut de moment poc més de la meitat a l'espera del que pugui enviar AstraZeneca en els pròxims dies. La vacuna de la companyia sueca –sota sospita encara pels casos, esporàdics i aïllats, de trombes que estan dificultant la seva administració en diversos països i limitant el marge d'edats– és la que està creant més problemes perquè no ha complert amb el calendari previst d'entregues i no hi ha manera de saber exactament quan enviarà ni quina quantitat. L'esperança s'ha posat ara en la vacuna de Janssen, de Johnson & Johnson, que és d'una sola dosi i de la qual s'esperen només a Catalunya 800.000 dosis fins al juny. Tot i que la companyia havia apuntat que s'alentia l'entrega fins a final d'abril, tant des de Brussel·les com des de Madrid s'assegura que arribaran cap a mitjans de mes. Caldrà veure si finalment això es compleix.
En qualsevol cas, del que no hi ha dubte és que les vacunes, totes, funcionen, i el que és urgent és accelerar el ritme de les immunitzacions. Benvingudes siguin les promeses de Sánchez, que l'obliguen a treballar per complir-les. I, tot i l'escepticisme, caldrà que Salut ho tingui tot preparat perquè, si tot va segons el previst, no es perdi cap vacuna i es pugui complir el calendari.