El problema de la delinqüència a Barcelona

A poc a poc Barcelona ha recuperat els índexs d'activitat que tenia abans de la pandèmia, també en el camp de la delinqüència. Segons les dades del 2023, però, el total de delictes denunciats a la capital catalana encara és un 7% inferior al del 2019. Tot i això, la xifra global, 210.000, continua sent preocupant i obliga les autoritats a fixar-se com a objectiu prioritari la lluita contra la delinqüència en una ciutat amb tanta projecció turística com Barcelona. Una anàlisi de les dades més acurada, però, permet fer-se una idea més aproximada de com és aquesta delinqüència i, sobretot, com està evolucionant.

Respecte als anys anteriors, el que tenim és un augment considerable dels delictes relacionats amb la droga (contra la salut pública), les agressions sexuals i les estafes. En canvi, hi ha una baixada notable dels furts, d'un 21%, cosa que demostra que els plans específics contra els lladres reincidents, que provoquen una alarma social especial, estan funcionant en alguna mesura. Tot i això, cal subratllar que els furts representen pràcticament la meitat del total de delictes, cosa que vol dir que continua sent de llarg el principal problema. L'augment de les estafes, sobretot online, és una tendència global de la qual no s'escapa Catalunya, igual que l'augment de les denúncies per agressions sexuals, tot i que els experts policials creuen que és perquè les dones tenen ara menys por a denunciar i, per tant, afloren més casos.

Cargando
No hay anuncios

Fora d'això, la radiografia que avui oferim a l'ARA de la delinqüència a Barcelona demostra que on sí que hi ha un problema gros és amb la droga, un fenomen que provoca nombrosos problemes socials i actua com un potenciador de delinqüència. Curiosament, els delictes relacionats amb la droga han baixat a Ciutat Vella, el districte on se'n cometen més, i a Nou Barris, i han pujat notablement a l'Eixample, Sants i Sant Martí. És evident que la pressió policial contra els narcopisos del Raval ha desviat part del problema cap a altres zones, però no ha aconseguit esborrar el problema.

Finalment, cal subratllar que Nou Barris es consolida com el districte on es cometen menys delictes per habitant, només 64, enfront dels 451 de Ciutat Vella. Després vindria Sarrià, amb 72, i empatats a 77, Gràcia i Sant Andreu. El que ens diu aquest mapa de calor és que la delinqüència es concentra bàsicament al centre de la ciutat i a l'Eixample i que, per tant, és aquí on cal concentrar els esforços, fins a convertir Ciutat Vella en un lloc segur i amb unes estadístiques, si no iguals, almenys no tan llunyanes a les de la resta de districtes.