BarcelonaEl PP ja va ser en el seu dia el primer partit a ser condemnat per corrupció com a organització política, i aquest divendres s'ha confirmat la tercera condemna. Totes tres pel cas Gürtel. En aquest cas es jutjava la trama que va funcionar al municipi madrileny de Boadilla del Monte, on entre el 2001 i el 2009 es van fer adjudicacions públiques a la trama de Francisco Correa a canvi de comissions que es repartien els càrrecs del PP i també el partit. La sentència certifica que amb aquests diners es va pagar part de les campanyes de les eleccions municipals del 2003 i el 2007, i per això condemna el PP com a responsable a títol lucratiu i l'obliga a pagar una multa de 204.000 euros. Entre els condemnats destaca la pena imposada a l'exalcalde de la localitat Arturo González Panero: 36 anys i 11 mesos.
La sentència arriba pocs dies després del relleu al capdavant del PP, de manera que cadascuna de les tres sentències ha agafat els populars amb un líder diferent. La primera va provocar la moció de censura que va acabar amb Mariano Rajoy. La segona, la de la caixa B, va esclatar quan Pablo Casado intentava afermar el seu lideratge i, de fet, el va portar a prometre que el partit abandonaria la seu del carrer Génova, ja que les obres de remodelació de la seu s'havien pagat amb diner negre. I ara el cas de Boadilla del Monte, una població de l'extraradi de Madrid que és el lloc on va començar tot. En total, i sense comptar les que estan pendents al País Valencià, a l'Audiència Nacional encara queden quatre peces més per jutjar, de manera que el fantasma de la corrupció continuarà perseguint Núñez Feijóo.
Tot i que sembla que l'electorat del PP ha perdonat tots aquests escàndols després que durant un temps molts dels seus electors es refugiessin a Ciutadans, la democràcia espanyola encara no ha fet una reflexió seriosa sobre dos aspectes. En primer lloc, com s'afronta la realitat d'un partit polític que en si mateix era una organització corrupta, com és el cas del PP. I en segon, com s'assumeix que la majoria de les eleccions que s'han produït en el període democràtic estaven dopades pels diners opacs de què disposava el PP. Sense una resposta clara a aquests dos interrogants, la democràcia espanyola continuarà sent defectuosa.
Pel que fa a Núñez Feijóo, fora bo sentir una condemna clara de la corrupció i una neteja a fons del partit. Però difícilment ho farà perquè justament els que l'han ajudat ara a ser el nou líder van ser càrrecs a l'època de Mariano Rajoy, i, per tant, corresponsables de l'època més fosca del partit. Quan el PP es pregunta per què una part del seu electorat l'ha abandonat i s'ha refugiat en l'extrema dreta, hauria de respondre que la corrupció del partit és un dels motius determinants. Si l'extrema dreta pot fer avui un discurs antiestablishment i antipolític és perquè abans hi ha hagut polítics que han saquejat les arques públiques. El PP també és, en aquesta qüestió, responsable de la degradació democràtica.