Amb el pla Covax no n'hi ha prou i a l'Àfrica no li arriben prou vacunes

24/06/2021
3 min

Menys del 2,5% de l'Àfrica està vacunada i només un 1% ha rebut la pauta completa. En conjunt, a tot el continent s'han administrat 44 milions de vacunes, una xifra ridícula si la comparem amb la dels països més desenvolupats. De fet, només a Espanya, segons el ministeri de Sanitat, se n'han posat ja 38 milions i al conjunt de la Unió Europea s'han administrat 212 milions, una xifra que suposa que el 57% de la població ja té almenys una dosi i el 34% la pauta completa, segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (EDCD). Fins ara, en les onades anteriors, hi havia certa sorpresa perquè la majoria de països africans havien aconseguit fer front a la pandèmia de manera bastant efectiva i el nombre d'hospitalitzats i morts no era alarmant en comparació. Fins ara hi havia hagut 138.000 morts en tot el continent, només 10.000 més que al Regne Unit malgrat la diferència de magnituds. El fet que hi hagi una població molt dispersa en àmplies zones i sobretot l'edat mitjana de la població, que és molt jove, han afavorit aquesta resiliència. Tanmateix, la tercera onada, igual que va passar a l'Índia, és més virulenta, pel que sembla, i els experts parlen ara de 25.000 nous casos i 500 morts, unes dades que, a més, van pujant.

A més del desastre que suposa això per als afectats, el problema que veuen els experts és que hi hagi noves mutacions del virus que el facin més contagiós i la baixa vacunació en dificulti la contenció. Això pot suposar una explosió de nous casos no només als països africans sinó a tot el món. És el que va passar a l'Índia, on va sorgir la variant delta, que ara preocupa també als països més vacunats, ja que s'estén més ràpidament i agafa població més jove, que és la que està més exposada perquè no ha rebut encara la immunització.

De fet, el cas de l'Índia és una de les causes, però no l'única, de la baixíssima vacunació en molts països, especialment els més empobrits, que han de dependre del pla Covax, patrocinat per l'OMS, per rebre les vacunes. Gran part d'aquest pla es basava gairebé exclusivament en la vacuna AstraZeneca que es produïa al Serum Institute de l'Índia, però l'explosió pandèmica que va viure el país va aturar les exportacions perquè les necessitava amb urgència per als seus habitants. Una altra causa clara ha sigut l'acaparament que han fet de les vacunes els països rics i l'afany de lucre de les farmacèutiques, que han actuat com si ens trobéssim en una situació normal venent el producte a qui podia pagar més sense pensar en el que era més important per al conjunt global. El pla Covax tenia bones intencions, però ja es va veure des de l'inici que no era prou ambiciós, que era insuficient i que l'única solució possible era un pla d'acció global amb l'alliberament de les patents i la creació de plantes de producció en molts països diferents per facilitar la distribució massiva al mateix temps. Ara que aquí celebrem amb alegria, lògica, el retorn a una certa normalitat amb la retirada fins i tot de la mascareta a l'aire lliure, no podem oblidar que encara estem en pandèmia; aquí però sobretot al conjunt del món. Cal fer pressió perquè les vacunes arribin arreu. Si no és per justícia, per curar-nos en salut.

stats