El perill que la ultradreta gestioni com es fa el debat sobre la immigració
És molt mala notícia que el curs polític comenci amb el debat sobre la immigració com a tema prioritari. Ho és, sobretot, perquè qui està molt interessat que ho sigui és la ultradreta, l'espanyola i la catalana, però també la ultradreta internacional, que en aquest àmbit actua coordinada, com es va poder veure a principis d'agost amb els disturbis que hi va haver a la Gran Bretanya per tot un seguit de fake news virals i els intents de repetir-los a Espanya i altres països. Preocupa, també, perquè s'hi ha sumat amb ganes el Partit Popular, el principal partit de l'oposició a Espanya, que veu com aquest tema li permet esgarrapar vots a Vox i continuar minant el govern de Pedro Sánchez, que és el seu principal i gairebé únic objectiu. Per fer-ho no té problemes a tergiversar la realitat. Així, quan ahir alguns mitjans afins a la dreta feien córrer de manera errònia que en la seva visita a Mauritània, en el marc de la gira que aquests dies l'està portant també a Gàmbia i al Senegal, Sánchez havia promès 250.000 llocs de treball per a immigrants, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va sortir ràpidament a acusar-lo de promoure "un efecte crida".
Anem a pams. A Mauritània Sánchez no va dir en cap moment que hi havia feina per a 250.000 treballadors. Aquesta xifra s'ha agafat d'un informe del Banc d'Espanya –al qual certament es va fer referència en la presentació prèvia de la gira–, en el qual l'organisme considerava que es necessitaran 250.000 nous treballadors anuals fins al 2050 per sostenir el sistema públic de pensions. Tal com estan les coses això és un fet, i tant a Catalunya com a Espanya per assegurar no només les pensions sinó també el creixement econòmic i demogràfic calen treballadors immigrants.
Ara bé, la gira que està fent Sánchez no té l'objectiu principal d'atreure immigrants, sinó d'aconseguir més col·laboració de les autoritats d'aquests països a l'hora d'impedir la sortida des de les seves costes de les pasteres que estan arribant de manera continuada i massiva a les Canàries. En aquest sentit, a més d'ajudes econòmiques, cal obrir la porta, almenys sobre el paper, a la possibilitat que una part d'aquesta gent que ara es juga la vida a l'Atlàntic pugui entrar legalment a Espanya en un procés d'immigració que, com va assenyalar Sánchez, hauria de ser regular i ordenat. Per això està oferint ajuda de formació i convenis per a l'arribada temporal de treballadors en funció de la demanda puntual que puguin plantejar els empresaris espanyols. És a dir, facilitar que els empresaris interessats puguin contractar en origen personal format prèviament per treballar de manera temporal a Espanya, en un sistema que funciona sobretot en l'entorn agrícola.
Començar a demanar "deportacions massives", com està fent el PP, i negar-se al repartiment dels menors immigrants que ara mateix estan gestionant al límit de les seves possibilitats les Canàries i Ceuta és entrar en una deriva de xenofòbia i insolidaritat que l'únic que fa és donar ales a l'extrema dreta. La immigració és necessària i és legítim el debat de com s'ha de gestionar, però no es pot permetre que sigui en el terreny racista de la ultradreta, que ara mateix es deleix per radicalitzar encara més les nostres societats.