EDITORIAL

Primer pas per derogar la 'llei mordassa'

Amnistia veu poques garanties en l'ús de les pilotes de goma
03/10/2024
2 min

Gairebé al mateix moment que el govern de Mariano Rajoy aprovava l'anomenada llei mordassa el 2015, en un context de mobilitzacions populars i protestes per les retallades, el llavors cap de l'oposició, Pedro Sánchez, va prometre que la derogaria quan arribés al poder. Això va passar el 2018 i, des de llavors, en les diferents campanyes electorals sempre ha sigut una promesa del PSOE que no s'ha materialitzat mai. Recordem que la llei, impulsada pel ministre Jorge Fernández Díaz, tenia com a objectiu protegir la policia atorgant una mena de carta blanca als agents per arrestar i multar manifestants.

La legislatura passada és quan la derogació de la llei ha estat més a prop, però la negativa del PSOE a incloure la prohibició de l'ús de les pilotes de goma per part de la policia, tal com demanaven ERC i EH Bildu, va fer descarrilar l'acord. Aquest dijous, però, el PSOE ha fet un pas que podria desbloquejar per fi la derogació de la llei gairebé una dècada després de ser aprovada. Els socialistes s'han avingut finalment a una "substitució progressiva" de les pilotes de goma, a rebaixar les penes per desobediència a l'autoritat i a modificar la llei d'estrangeria per agilitzar les peticions d'asil i evitar les devolucions en calent d'immigrants a la frontera. A partir d'aquí, totes aquestes modificacions legals hauran de començar el seu camí al Congrés dels Diputats, on partits com Junts o el PNB ja han advertit que presentaran esmenes.

Però tant de bo aquesta sigui la bona i el govern d'esquerres compleixi el seu compromís d'acabar amb una de les herències més negatives de l'època Rajoy, perquè durant tots aquests anys que la norma ha estat en vigor s'han continuat posant multes a manifestants. Tant és així que en la llei d'amnistia es va incloure un capítol en què la Generalitat es comprometia a retornar l'import de les multes pagades per aquest concepte en mobilitzacions relacionades amb el Procés. L'eliminació de les pilotes de goma també és una mesura positiva atesa la seva perillositat. El 2012 es va produir la mort d'un aficionat de l'Athletic de Bilbao per una pilota de goma llançada per l'Ertzaintza, i a Catalunya es van prohibir arran del cas d'Esther Quintana, tot i que la Policia Nacional les va fer servir durant l'1-O i va provocar la pèrdua d'un ull a Roger Español. Però el més important de la llei és retornar l'equilibri entre drets fonamentals com el de manifestació i llibertat d'expressió amb el dret a la seguretat. Amb la llei mordassa aquest fràgil equilibri que s'ha de mantenir dins d'un règim democràtic s'havia trencat en favor de les forces de l'ordre.

D'altra banda, la no derogació d'aquesta llei suposa un incompliment electoral flagrant per part del PSOE, i també dels seus pactes amb socis com Sumar, i per això afecta greument la credibilitat i el pedigrí com a govern d'esquerres. El PSOE ara haurà de continuar negociant per reunir els suports necessaris. No serà fàcil, però l'experiència demostra que si hi ha voluntat política l'acord és possible.

stats