26/03/2023

El Parlament de Catalunya, una excepció

La tasca política, malgrat la mala premsa, és una feina intensa i que va acompanyada d’evidents riscos reputacionals i d’una forta exposició mediàtica. Històricament, el fet de remunerar-la va anar lligat amb permetre-hi l'accés a les classes populars. Altrament, només les persones amb un alt nivell d’ingressos s’hi podien dedicar. La vocació de servei públic és necessària i important, però no és condició suficient per garantir la qualitat: l’exercici de la política, i l’assumpció de càrrecs públics amb responsabilitats, ha d’anar acompanyada de remuneracions assimilables al mercat. Només així serà possible que bons professionals es posin al capdavant de les institucions. I això en molts casos no està passant. 

Hi ha nombrosos sectors econòmics en què en l’àmbit privat es paga molt millor que en el públic. Si a aquest fet diferencial hi afegim els perills esmentats i hi sumem, encara, el problema del retorn a la vida privada un cop la política t’expulsa –les portes giratòries només beneficien una minoria, mentre que per a molts la reincorporació a la vida civil pot no resultar senzilla–, no és estranya la inhibició de moltes persones valuoses a l’hora d’apostar pel servei públic. Per això al final els que majoritàriament fan el pas cap a la política professional són els que tenen la xarxa d’una feina garantida de per vida i, alhora, la possibilitat d’un sou millor en política, és a dir, els que ja estan en la funció pública. Per això els funcionaris són majoria al Parlament i també en molts altres càrrecs d’elecció política.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, no es pot fer demagògia ni populisme antipolític amb els sous de la política. Dit això, tampoc es poden obviar o silenciar remuneracions de privilegi –o com mínim poc justificables– com les que últimament ha denunciat aquest diari. Avui donem detalls de context amb relació a les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament de Catalunya. I quin és el context?

Cargando
No hay anuncios

Doncs que a Espanya no hi ha cap altra cambra autonòmica ni estatal que doni aquesta prerrogativa als seus expresidents. El cas català és, en aquest àmbit, una excepció total: a partir dels 65 anys, si han estat un mínim de dos anys al càrrec, els afectats reben el 60% del salari, i en cas que morin, el cònjuge viudo el 50%. Actualment, cobren 80.000 euros a l’any de pensió (el sou de president és de 120.000 euros) els expresidents Joan Rigol, Núria de Gispert i Carme Forcadell, i uns 40.000 euros Josefa Rovira, viuda de Joan Reventós. A partir del novembre de l'any que ve, quan arribi a l’edat de jubilació, també s’hi podrà acollir Ernest Benach. A les Corts espanyoles existia una pensió vitalícia per als exdiputats que es va derogar el 2011, malgrat que no de manera retroactiva: 217 antics parlamentaris o les seves parelles viudes la segueixen percebent.

Els expresidents de la Generalitat reben una pensió vitalícia corresponent al 60% del seu sou. En el cas espanyol també hi tenen dret els expresidents, però cap altra figura política.