27/01/2022

L'òmicron "sigil·losa": un nom poètic, una realitat prosaica

El nom és poètic: "sigil·losa". La realitat és prosaica. El covid segueix mutant i segueix entre nosaltres. La bona notícia és que aquest nou gir del guió epidemiològic no suposa cap agreujant de la situació general. Ha donat lloc a un subllinatge, l'òmicron BA.2, que ja tenim entre nosaltres. De fet, ja està present en una quarantena de països: no té la mutació característica del gen S (una de les dianes més identificatives de l'òmicron original), cosa que complica la seva identificació en una prova diagnòstica convencional, sigui per PCR o per test d'antígens. Tot indica, en qualsevol cas, que fa el virus més contagiós, però alhora el manté igual de lleu. Per tant, ens hem de preocupar? Doncs sí i no. Sí perquè la pandèmia no s'acaba d'acabar. I no perquè seguim anant cap a la gripalització, és a dir, cap a la normalització del virus com una realitat amb la qual haurem de conviure però que no comportarà problemes greus de salut ni a la llarga posarà al límit els serveis sanitaris.

La qüestió ara és com gestionem aquesta etapa de confusió marcada per la dualitat contradictòria de més contagis però menys greus. La nova variant de la variant òmicron no hauria d'afegir més caos del que hem viscut els últims dies. El missatge que cal llançar, i així sembla que ho assumeixen les autoritats sanitàries, és que a la pràctica som allà on érem, en una fase final allargassada, poc letal i molt capil·lar, que tanmateix ens hauria de permetre avançar amb passos decidits cap al que se n'ha dit una nova normalitat. És en aquest sentit que cal situar decisions com la de les autoritats daneses, que han optat per suprimir totes les restriccions tot i que són el país on l'òmicron sigil·lós està més estès. O, en un altre nivell, la decisió dels responsables catalans de canviar el recompte dels ingressats per covid a l'UCI, una part dels quals (aproximadament un 10%) en realitat hi són per altres motius previs i més greus, tot i que també tenen covid: a partir d'ara no se'ls considerarà malalts de covid, sinó malalts amb altres patologies i també "amb" covid. En aquest darrer cas, es tracta d'un canvi comptable que rebaixa la incidència real del covid i, per tant, en relativitza la importància quantitativa.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, la nova normalitat consistirà en conviure amb el virus del covid, amb les mutacions que puguin venir, cosa que vol dir que la vacunació seguirà sent molt necessària, incloent-hi la tercera dosi, que en opinió dels experts redueix molt les possibilitats de tenir la malaltia en un estadi greu i per tant d'ingressar a l'hospital, i encara més a l'UCI. Les vacunes ens hauran de continuar protegint i continuaran sent claus per evitar futurs col·lapses sanitaris. Segons l'investigador en malalties infeccioses de l'ISGlobal Quique Bassat, després de la tercera punxada "els anticossos són 10 vegades més eficaços davant de l'òmicron i 17 vegades més davant de la variant delta". És aquesta realitat prosaica, feta de vacunes, prudència, mascareta i testos d'antígens, la que ens donarà tranquil·litat i llibertat de moviments.