10/08/2024

Normalitat democràtica a Palau, excepcionalitat als jutjats

2 min
Salvador Illa: “Els eixos del meu mandat seran unir i servir”

El mateix president de la Generalitat, Salvador Illa, ha destacat en l'acte de presa de possessió que s'ha celebrat aquest dissabte a Palau que el traspàs de poders amb l'administració Aragonès havia estat "exemplar". De fet, l'acte en si al Saló de Sant Jordi va ser un exemple de normalitat democràtica i continuïtat institucional, amb els expresident Pujol, Mas, Montilla i Torra presents i amb un discurs del nou president que posava en valor el llegat i la responsabilitat que suposava ser el 133è màxim dirigent de la Generalitat. De fet, Illa és fill polític de Josep Tarradellas, a través de la figura de Romà Planas, que és qui millor representa aquesta voluntat fèrria de mantenir la dignitat institucional en les pitjors circumstàncies.

Doncs bé, aquesta normalitat democràtica, aquest relleu exemplar, contrasta molt amb la situació d'excepcionalitat que es viu en molts tribunals on els jutges es neguen a aplicar la llei d'amnistia, malgrat que representa la voluntat d'un poder legislatiu sorgit de les urnes. I és aquesta actitud de la judicatura la que continua enterbolint la situació política catalana i espanyola i impedint que Carles Puigdemont pugui exercir els seus drets com a diputat electe amb normalitat. Es pot discutir quina és la millor manera de fer front a aquesta situació, però no que el boicot a la llei d'amnistia per part dels jutges és una greu anomalia democràtica.

És en aquest context, però, que haurà de començar a navegar el nou govern de la Generalitat encapçalat per Salvador Illa. I ja podem afirmar que, juntament amb la judicatura, les estructures funcionarials i del deep state treballaran per fer descarrilar aquest govern en tant que és una peça clau per a Pedro Sánchez. En concret, la batalla que es preveu més dura és la de la hisenda pròpia, on els inspectors d'Hisenda ja han advertit que seran els primers a oposar-s'hi.

Així, la tasca que té al davant el nou executiu és ingent, i segons ha reconegut el mateix Illa, serà continuista del govern Aragonès en molts aspectes: l'habitatge, la seguretat, la gestió de la sequera i dels efectes del canvi climàtic, l'educació, l'enfortiment dels serveis públics i la reindustrialització de Catalunya apareixen com els objectius prioritaris. Però Illa també haurà de completar el traspàs de Rodalies i assegurar-se que el govern Sánchez compleix tots els compromisos amb Catalunya. El nou president haurà de fer seva aquella frase que va dedicar el llavors president Montilla al seu homòleg espanyol, Rodríguez Zapatero: "José Luis, t'estimem, però estimem més Catalunya". En campanya electoral, i en concret en una entrevista a l'ARA, Illa va dir que no li tremolaria el pols si s'havia d'enfrontar al govern espanyol. I l'experiència històrica demostra que ho haurà de fer, i no una vegada sinó moltes si se'n vol sortir. I serà aquí quan es demostrarà que, com ha promès aquest dissabte, de veritat governarà per a tothom.

stats