16/01/2023

Moviment antiavortament: la ultradreta ha aconseguit portar la precampanya on volia

A Vox li ha sortit molt bé la jugada. Ha situat la seva campanya antiavortista al centre del debat polític, desgastant així el seu principal rival a les urnes, el Partit Popular, i posant sobre la taula un tema que és vergonyós que continuï encara provocant aquest debat. No es pot minimitzar, però, el seu objectiu final. L'estratègia del partit d'ultradreta s'emmarca en la campanya mundial d'aquest moviment per fer tornar dècades enrere la societat, i en concret els drets de les dones. Ho han aconseguit a Hongria, a Polònia, parcialment als Estats Units, i en molts països llatinoamericans, i ho estan intentant ara a Espanya. Alerta, doncs, amb el suposat "estirabot" del vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), quan va anunciar la setmana passada que crearia un protocol per fer que els metges hagin d'oferir atenció psicosocial "preferent" a les embarassades, així com la possibilitat d'escoltar el batec del fetus entre les setmanes sis i nou de gestació i de practicar ecografies 4D abans del tercer trimestre.

El suposat protocol no existeix, encara: la Junta no té competències per incloure aquestes proves, que a més atempten contra els drets de les dones a avortar, i tampoc està gens clar que puguin obligar els facultatius a fer res. Tanmateix, ha aconseguit posar el tema sobre la taula i estar al centre del debat polític espanyol sense necessitat ni tan sols de fer efectiva la mesura anunciada. De moment. El Partit Popular no es pot dir que estigui gaire allunyat de les idees de Vox en el tema de l'avortament, i ahir mateix va enviar una bateria d'esmenes a la reforma de la llei aprovada pel Congrés i que el mes que ve es debatrà al Senat per intentar limitar i posar bastons a les rodes al dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos. Tot això sense oblidar que una de les prioritats del nou TC, ara amb majoria progressista, és resoldre sobre el recurs que el PP va presentar el 2010 contra la llei de l'avortament.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la maniobra de Vox ha agafat el PP amb el pas canviat, ja que ara la seva estratègia se centrava en la qüestió de la reforma de la sedició i la llei del només sí és sí, i aquest nou front li ha vingut de nou. De fet, encara és hora que el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, es pronunciï sobre la polèmica, tot i que el seu entorn sí que ha acusat els ultradretans –amb qui governen conjuntament a Castella i Lleó– d'oportunistes. El PSOE ho està aprofitant per carregar contra els populars i per recuperar la bandera feminista, que últimament semblava estar més en mans de Podem. La picabaralla política de tots contra tots, però, de moment només beneficia Vox. I, pel camí, les que en surten perjudicades són les dones. Ara mateix les de Castella i Lleó, una comunitat en la qual ja des d'abans hi havia moltes dificultats per poder portar a terme la interrupció de l'embaràs als hospitals públics –les que podien anaven a fer-ho a Madrid–; però, a la llarga, pot acabar perjudicant totes les dones. El tema és greu i no es pot minimitzar cap risc. No podem permetre cap retrocés en els drets de les dones que tant van costar d'aconseguir.