01/07/2023

El model que havia de canviar durant la pandèmia

El turisme és un dels pilars de l'economia catalana. Aporta un 12% del PIB i gairebé el 13% dels llocs de treball, encara que molts no són qualificats ni prou ben remunerats. En la seva pitjor expressió, la massificació adotzenada causa molèsties als veïns i implica un sobrecost en seguretat, despeses mèdiques i infraestructures que paguem tots els ciutadans. Tot i això, no podem intentar substituir el sector d'un dia per l'altre sense causar un daltabaix de conseqüències greus que no tindria cap sentit. El turisme és un motor econòmic important que hem de saber aprofitar per al bé comú.

Per això havíem de fer servir la pausa obligada per la pandèmia del coronavirus per canviar el model turístic, millorar-ne la competitivitat, fer-lo més sostenible en tots els sentits possibles: ambiental, social, cultural i també econòmic. Això no s'ha aconseguit, o no s'ha aconseguit prou, i la massificació s'ha accentuat encara més. Aquest estiu ho notarem. Les previsions indiquen que tornarem a batre tots els rècords del sector, que s'ha preparat a fons per rebre més visitants que mai. Aquest any hi ha gairebé 86.000 places hoteleres i 180.000 de càmping més que no el 2019, l'últim abans del covid.

Cargando
No hay anuncios

En el context actual correm el perill d'augmentar la dependència econòmica d'aquest sector clau fins a convertir-nos, com les Illes Balears, en un monocultiu turístic. Catalunya ha de fer valer el turisme per reforçar la resta de sectors, inclòs, també, el primari; necessari per garantir-nos una certa sobirania alimentària i fins i tot per al turisme mateix.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de l'economia, però, el que cal evitar és la massificació i la degradació. Tant per als veïns, perquè cada vegada n'hi ha més que s'oposen a aquesta activitat econòmica, i això pot acabar sent un problema, com per als mateixos turistes. L'excés pot acabar matant la gallina dels ous d'or. Aquests últims mesos hem vist conflictes com el de les bateries antiaèries del turó de la Rovira de Barcelona, que han quedat tan desbordades que s'han hagut de clausurar a les nits. La massificació afecta moltes altres zones de la capital i del país, sobretot a la costa.

Mentre algunes zones reben quantitats desorbitades de visitants, fins al punt que els mateixos turistes se'n queixen perquè pateixen una mala experiència, hi ha altres racons que passen completament desapercebuts i on una saludable dosi de visitants podria ajudar l'economia local. Per això, i per ajudar-vos a fugir dels punts més massificats, us oferim un dossier amb vuit llocs de Catalunya on fugir de les masses. I si sou dels que a l'estiu us quedeu a Barcelona, us expliquem alguns dels racons de la ciutat on us podeu refugiar lluny dels compradors de sangria i de barrets mexicans.