Pandèmia

Mascareta al transport públic: una qüestió de responsabilitat

La majoria de passatgers d'un comboi del metro de Barcelona i una treballadora, sense mascareta, en una imatge d'aquesta setmana
11/08/2022
2 min

BarcelonaTot i que sembli estrany perquè gairebé ningú ho compleix, encara és obligatori portar posada la mascareta al transport públic, en concret a dins dels vagons de tren i metro i també dels autobusos, avions i taxis. De tots aquests llocs, segurament l'avió és on és més fàcil fer complir la norma perquè hi ha una tripulació que s'encarrega de vigilar-ho, però a la resta de transports cada vegada és més difícil veure la majoria dels passatgers amb mascareta. Les raons d'aquest incompliment són diverses. En primer lloc, és evident que el pas del temps i el cansament associat a dos anys de pandèmia amb restriccions dures han fet relaxar els hàbits de la ciutadania, que a més veu que el coronavirus ha desaparegut pràcticament de l'agenda mediàtica.

El fet que no se'n parli, però, no vol dir que el covid hagi desaparegut, i la prova és que encara és habitual trobar persones que s'han infectat i han tingut problemes. Si a això hi sumem el fet que no hi ha sancions, la sensació als vagons per part dels que sí que compleixen és d'impotència. Un altre factor que també influeix, sobretot a les zones turístiques, és que molts dels visitants no són conscients de l'obligatorietat de la mascareta al transport públic perquè als seus països d'origen ja no hi és. Això és especialment visible al metro de Barcelona, tal com ha pogut constatar Toni Vall en el reportatge que avui publica l'ARA. És molt habitual veure grups de turistes joves sense mascareta, en una actitud que és una barreja d'ignorància i incivisme.

Davant d'aquesta realitat les autoritats tenen dues opcions: o bé aixequen l'obligatorietat o bé prenen mesures perquè es compleixi. El que no pot ser és la situació actual, un campi qui pugui que provoca frustració entre els que compleixen i perjudica especialment les persones més vulnerables al virus, que no tenen qui els defensi. Els experts avisen que de cara a la tardor hi pot haver un repunt dels casos, tal com ha passat els últims anys, i per això no es pot abaixar la guàrdia, ni tan sols a l'estiu. Però més enllà del que facin les autoritats, cal subratllar que portar la mascareta en un lloc tancat i amb tanta concentració de persones com un vagó de metro o tren hauria de ser una pura qüestió de responsabilitat.

Precisament, la pandèmia s'ha pogut superar amb menys impacte del que es podia haver previst en un inici gràcies al comportament cívic i solidari de la majoria. No és cert que el confinament funcionés a causa de la coerció punitiva, sinó que majoritàriament va ser acceptat com la millor manera de lluitar contra el virus. Seria una llàstima que gairebé tres anys després, i havent-hi hagut milers de morts, ara es caigués en la temptació de pensar que ja no cal prendre cap mesura de protecció. El virus continua sent un agent letal silenciós; ara simplement no ocupa grans titulars perquè la seva incidència, per sort, ha baixat molt gràcies a l'efecte de les vacunes. Tot i això, aquesta última setmana han mort 27 persones a Catalunya a causa del virus i encara hi ha 33 ingressats a l'UCI.

stats