Ja vam advertir que el procés per aprovar la llei d'amnistia seria tortuós, i el capítol de la presentació de les esmenes així ho demostra. Finalment, Junts ha acceptat la tesi que era millor retirar de la llei l'excepció dels delictes de terrorisme, tant per protegir els CDR que poden acabar sent condemnats per aquest delicte com perquè podia ser l'excusa per declarar la norma inconstitucional. Però el PSOE, que ja havia pactat el gruix del redactat, no veu clar aquest punt i s'hi ha negat. Això sí, en esmenes pactades amb ERC i amb altres grups els socialistes s'obren a introduir-hi canvis menors de caràcter tècnic. Però només això.
El temps dirà qui té raó des del punt de vista jurídic i si s'aconsegueix de veritat incloure tots els casos, fins i tot el dels CDR. Però cal recordar que el jutge García-Castellón també intenta imputar per un delicte de terrorisme els responsables del Tsunami Democràtic per la mort d'un turista francès per un infart durant l'ocupació de l'aeroport. Per tant, són lògics els temors dels partits independentistes, ja que és evident que els jutges intentaran buscar qualsevol subterfugi legal per evitar aplicar la llei d'amnistia en tots els casos que ara són als jutjats.
En tot cas, el tràmit parlamentari continua endavant i les negociacions continuen obertes. Com diria Galileu, eppur si muove. Aquesta màxima també és aplicable a l'aclariment de l'anomenat Catalangate, l'espionatge a líders independentistes per part del CNI amb el programa Pegasus. El consell de ministres ha desclassificat de forma parcial, a petició del jutge de Barcelona que porta el cas del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la documentació que afecta el cap del Govern. Encara no se sap quin és l'abast de la desclassificació i, per tant, quina informació relativa a l'espionatge es farà públic, però seria imprescindible almenys saber els motius del CNI per intervenir el telèfon del que llavors era un vicepresident de la Generalitat immers en negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. I si es demostra que Aragonès no estava cometent cap delicte, llavors prendre les mesures necessàries contra els responsables de l'espionatge.
La tercera pota d'aquest nou escenari ha de ser la voluntat d'arribar fins al final en l'aclariment de la guerra bruta contra l'independentisme. En un gest inusual, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha revelat aquest dimarts que el consell de ministres va debatre i va analitzar les darreres revelacions sobre el cas, que va qualificar d'"extremadament greus". La temptació del PSOE, però, pot ser utilitzar aquest cas només com a ariet per desgastar el PP i no voler realment arribar fins al fons. Amb la documentació i les gravacions que hi ha sobre la taula n'hi ha prou i de sobres perquè la Fiscalia General de l'Estat actuï. En canvi, el PSOE prefereix posar el focus en si Mariano Rajoy compareix a la comissió d'investigació del Congrés. Però només quan hi hagi una investigació judicial amb cara i ulls es podrà dir que realment es vol arribar fins al fons.