

La condemna i inhabilitació de Marine Le Pen per frau en la contractació d'assistents al Parlament Europeu suposa un nou terratrèmol en la política francesa, ja de per si prou afeblida en el seu sistema de partits i en la seva governança. I, de retruc, en l'europea, on l'auge de l'extrema dreta amenaça l'estabilitat i viabilitat de la Unió i posa en dubte el front anti-Putin. Si, d'una banda, sembla molt improbable que la sentència es pugui revertir per fer que la líder de Reagrupament Nacional (RN) tingui la possibilitat de presentar-se a les eleccions presidencials del 2027, de l'altra resulta evident que tant ella com el seu partit faran –ja han començat a fer– el que calgui per buscar un efecte bumerang. Encara que sigui evident que la seva líder ha quedat personalment tocada, és d'hora per donar per tocats i enfonsats tant Reagrupament com ella mateixa.
De fet, vist el cas del president estatunidenc Donald Trump, que com més sentències en contra acumulava més popularitat obtenia, hi ha raons per pensar que la situació podria reforçar el suport dels fidels a un RN dirigit encara per Le Pen, tot i que no pugui optar a la presidència. El seu delfí, Jordan Bardella, fa temps que és a la graella de sortida. No té, ni de bon tros, la popularitat d'ella, però és president del partit i encapçala el grup a l'Eurocambra. I hi ha també Louis Aliot, l'alcalde de Perpinyà i vicepresident de RN, condemnat pel mateix cas però de moment no inhabilitat. Dos noms fidels que Le Pen pot fer servir i que fins i tot li podrien garantir tornar per la porta gran el 2032.
Des d'Europa, els líders de la ultradreta continental –tret de la italiana Meloni, que va pel seu compte– han sortit en tromba a donar-li suport. Simptomàticament, també ho ha fet el Kremlin. Tant Moscou com els altres lideratges afins (Orbán, Wilders, Abascal, Salvini...) s'han pronunciat en defensa d'una democràcia que, amb Le Pen com a boc expiatori, veuen amenaçada pels jutges. "Je suis Marine", ha tuitat Orbán. No és nou, aquest capgirament discursiu dels que, tot i estar protagonitzant un afebliment de l'estat de dret, aprofiten l'avinentesa per abanderar les idees de democràcia i llibertat. Sens dubte, en el context de la guerra d'Ucraïna, a Putin li va molt bé posar en qüestió la democràcia a Europa, amb Le Pen com a víctima: aquest és el missatge que s'ha fet i es farà circular fins a l'avorriment. I ja se sap que en temps de desconcert el victimisme acostuma a funcionar.
A França, els partits tant a la dreta com al centre i l'esquerra farien bé de posar-se les piles per fer front a la nova demagògia de l'extrema dreta lepenista, que voldrà posar en dubte la credibilitat del sistema republicà. Amb una dreta encara en estat de xoc, amb un Macron jugant la carta internacional per salvar-se, i amb l'esquerra també dividida i sense lideratges atractius, una Le Pen autoconvertida en víctima no serà fàcil de combatre. I més quan, a curt termini, s'obre la incògnita de si RN pot donar suport a una moció de censura per fer caure el govern de Bayrou. La inestabilitat està servida a la República Francesa, cosa que no fa sinó debilitar Europa.