02/08/2022

L'arriscada visita de Pelosi a Taiwan compromet Occident

La portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha aterrat a Taiwan aquest dimarts en una visita històrica les conseqüències de la qual encara són difícils de preveure. Taiwan és una espina que la Xina té clavada des del 1949, quan els perdedors de la guerra civil xinesa, seguidors del Kuomintang, es van instal·lar a l'illa i hi van mantenir el govern de l'antiga República de la Xina, en contraposició amb la República Popular comunista que governa el continent. Des de llavors l'illa ha evolucionat al seu ritme i ha aconseguit tenir un gran èxit econòmic, però sempre ha estat en fals a nivell internacional, on viu en uns llimbs diplomàtics per la forta pressió xinesa. Els Estats Units li donen suport, però des de fa anys intenten fer-ho sense fer enfadar del tot Pequín. Fins ara, quan Pelosi ha visitat Taiwan contra l'opinió del govern del seu país, en mans dels demòcrates, el seu partit, i contra el parer de les agències d'intel·ligència i de l'exèrcit nord-americans. Naturalment, també en contra de l'opinió de la Xina, que ha respost a la visita anunciant maniobres militars amb foc real a les aigües properes a l'illa que es poden quedar en una simple demostració de força intimidatòria o anar a més.

Tot plegat en un context de guerra a Europa que ha provocat una crisi energètica i alimentària d'abast mundial. Fa poques setmanes, l'interès dels Estats Units i els seus aliats europeus era, precisament, que la Xina no prengués part activa en el conflicte facilitant més armament a Rússia, amb la qual està alineada. Un compromís que caldrà veure com queda ara. Rússia, que s'ha afanyat a donar suport a la Xina davant de Pelosi, en pot sortir molt beneficiada si aconsegueix un suport encara més explícit de Pequín. És un conflicte que s'estava gestant des de feia temps però que a ningú, ni a la Xina ni als Estats Units, els interessava que esclatés ara mateix, en plena sortida d'una pandèmia que encara llasta l'economia i enmig d'un altre conflicte a Europa.

Cargando
No hay anuncios

Des que es va saber que Pelosi planejava el viatge, ha rebut crides des del sector demòcrata que li demanaven que ho deixés estar, que ara mateix no era el millor moment per obrir un altre conflicte. La líder demòcrata, però, té agenda pròpia i no se sap per què ha decidit actuar com si no passés res més al món. Ho vol vendre com un acte de compromís dels Estats Units amb la defensa de les llibertats arreu, però ja fa temps que això fa de mal empassar. No està clar si és un acte de supèrbia d'una líder nord-americana que es considera per sobre de tot i de tots o un planejat acte d'electoralisme per atreure els votants nacionalistes més propers al republicans en les eleccions de mig mandat als Estats Units. Per a la gent que en pot patir les conseqüències, inclosa bona part d'Europa, pot ser un gest altament temerari. El que ella vol vendre com un acte de valentia, en moltes parts del món es veurà com un acte de prepotència que difícilment beneficiarà els que assegura voler defensar. En tot cas, calia fer-ho ara?