Junts esprem la negociació amb el PSOE
Junts no ha complert l'amenaça de tombar els decrets que el govern espanyol ha portat aquest dimecres al Congrés per ser convalidats i, després d'una negociació in extremis, ha decidit abstenir-se no participant en la votació per facilitar-ne l'aprovació. Però a canvi els juntaires asseguren que han obtingut rèdits importants, com ara el traspàs integral de les competències en immigració –que caldrà aterrar als seus efectes pràctics, ja que es tracta d'una competència exclusiva de l'Estat–, la publicació de les dades oficials que permetrà calcular les balances fiscals, la supressió de l'article de la llei d'enjudiciament civil que segons Junts pot entorpir l'aplicació de la llei d'amnistia (tot i que els experts ho neguen), la supressió de l'IVA de l'oli, l'assumpció per part de l'Estat dels costos de les bonificacions del transport públic i el reconeixement dels drets històrics de Catalunya en matèria de règim local. Si el literal del comunicat que Junts no ha desenvolupat públicament és cert, es tracta d'un paquet de mesures de gran transcendència, però el fet que el PSOE no signi el text fa pensar que caldran encara moltes hores de negociació. En tot cas, Junts demostra un cop més que el seu pas al pragmatisme és ferm i que la seva estratègia negociadora, que incloïa l'amenaça de tombar mesures com la pujada de les pensions, dona fruits davant del PSOE quan aquest se sent acorralat.
És evident que el PSOE ha de rectificar la seva propensió a governar mitjançant reials decrets macedònia, on es barregen mesures socials amb altres que no hi tenen res a veure, amb l'objectiu de forçar la mà als socis perquè no s'atreveixin a tombar-los. Cal dir que Junts pot haver patinat en aquesta ocasió amb la qüestió de les multes a les empreses que van traslladar la seu social durant el Procés i que ara no vulguin tornar. De fet, a l'acord només es parla de revertir el reial decret de Rajoy de 2017, que podria significar complicar ara el canvi de seu, i caldrà esperar per valorar-ho quan se'n conegui la lletra petita.
L'estratègia de portar sempre la negociació al límit, tant per a uns com per als altres, pot funcionar en algunes ocasions, però si es converteix en la pràctica habitual hi haurà accidents. En aquest cas, tombar els decrets hauria tingut un cost social difícil de justificar per part de Junts. L'ideal és que a partir d'ara les negociacions siguin més transparents i es facin amb prou temps per no traslladar a la ciutadania aquesta imatge d'inestabilitat i de joc polític que produeix desafecció.
L'altre titular de la jornada és que Podem ha tombat el decret amb la reforma de la prestació d'atur que defensava Yolanda Díaz. Els de Pablo Iglesias sembla que no perdonen a la vicepresidenta la seva marginació dins de Sumar i li pensen fer pagar car, encara que sigui al preu de perjudicar els beneficiaris de les mesures. És evident que Pedro Sánchez té un problema greu per aquesta banda, i que no és el millor començament per a una legislatura que hauria de ser clau per abordar la resolució de la qüestió territorial.