El que està en joc a Ucraïna

Comença el tercer any de la guerra de Putin contra Ucraïna. El tòpic un cop més es compleix: les guerres se sap quan comencen però mai quan acaben. Putin volia una acció fulgurant i es va trobar entrampat. No s’ho esperava. Zelenski va sentir-se fort i animat per Occident al principi. Però dos anys després, la truita s’ha girat. 

L’autoritari mandatari rus, superats els primers moments de fiasco, no ha dubtat a liquidar qualsevol dissidència interna –de Prigojin a Navalni–, reforçant el seu poder al voltant de la maquinària de guerra amb un discurs propagandístic nacionalmilitarista tenyit de nostàlgia soviètica. Ha sabut aprofitar, a més, el conflicte d’Israel a Gaza, que li ha donat marge de maniobra, i està jugant hàbilment la carta desestabilitzadora de Trump. La Xina, a més, deixa que aquesta Rússia agressiva faci la seva: li serveix per desestabilitzar i debilitar Occident, tant en el flanc geopolític com en l’econòmic, tan estretament lligats. 

Cargando
No hay anuncios

En canvi, el president ucraïnès cada cop té més dificultats per aconseguir suport militar dels EUA i Europa, ha vist com la guerra a Gaza ha deixat Ucraïna en un segon pla, té la població i l’exèrcit desmotivats i cansats, i ha començat a patir alguna reculada estratègica en els 800 quilòmetres de front: la guerra de desgast l’està afectant molt. El recent relleu de lideratge al capdavant de les forces armades té a veure amb aquest cúmul de debilitats. La situació, vista des de Kíiv, és delicada.

Cargando
No hay anuncios

I vista des de Brussel·les, Berlín i París? Doncs també hi ha motius seriosos de preocupació. A l’altra banda de l’Atlàntic, les dificultats de Biden per seguir alimentant la maquinària militar ucraïnesa i les encara més perilloses frivolitats d’un Trump que pot tornar a la tardor a la Casa Blanca han encès les alarmes al Vell Continent. Ara ja ningú no dubta que si Putin surt poc o molt vencedor, Europa quedarà debilitada del xoc geopolític que hi ha darrere la guerra d’Ucraïna: el que es lliura als camps de batalla és una guerra de l’Europa i l’Occident democràtics contra l’autoritarisme expansionista rus (i per extensió, contra l’hegemonia dictatorial i comercial xinesa). Europa, amb unes eleccions a les portes, ha de decidir si, més enllà de la imprevisibilitat dels EUA, tant per interès propi com per coherència amb els valors democràtics i els drets humans que diu defensar (tot i que en el cas de Gaza s’hagi mostrat tan incoherent i dividida), pren la iniciativa política i militar i deixa clar que vol barrar el pas a Putin donant un suport contundent a Kíiv. L’alternativa és veure com l’eix dictatorial Rússia - la Xina s’enforteix. A més de moltes vides humanes, i de la llibertat d’un poble, a escala global això és el que està en joc a Ucraïna.