Han funcionat els controls, ja es pot accelerar la vacunació amb AstraZeneca

Un sanitari amb la vacuna AstraZeneca
18/03/2021
2 min

L'única cosa bona de tot aquest embolic que hi ha hagut amb la vacuna d'AstraZeneca és que s'ha demostrat que hi ha prou mecanismes de control i de vigilància dels medicaments a nivell europeu. De fet, és un sistema tan garantista que potser s'ha provocat més mal del que es volia evitar. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va presentar ahir el seu esperat informe en què, com era previsible, considerava segura i eficaç la vacuna d'Oxford i animava els països a continuar la vacunació. Hi ha molt més risc en no vacunar que en vacunar, han insistit els seus responsables. De fet, la trentena de casos detectats amb trombosi, alguns "rars i inusuals", no s'ha pogut aclarir del tot si estan relacionats amb la vacunació i es continuaran estudiant, però això, han recordat, s'ha de calibrar en relació als prop de 18 milions de persones immunitzades amb aquesta vacuna i, sobretot, als milers de morts setmanals que provoca el covid-19, que té precisament entre els seus símptomes mortals també casos de trombosi.

Just després de saber-se l'informe de l'EMA han començat a caure els comunicats dels països anunciant el retorn a la vacunació. Alguns, com Alemanya, Itàlia o França, avui mateix, i d'altres, com Espanya, la setmana vinent. De fet, sorprèn que fins dimecres no es recuperi la campanya amb aquesta vacuna a Espanya. Preocupa veure com les autoritats estatals semblen no tenir un criteri propi en la gestió de la vacunació i van a remolc del que fan altres països, com si no es creguessin les recomanacions dels seus propis experts. En tot cas, aquesta rapidesa general demostra el reconeixement de l'error inicial de suspendre la campanya en un moment, a més, en què la majoria d'Europa està a les portes d'una quarta onada que a Catalunya també ens podria arribar aviat si no es mantenen les mesures de contenció.

L'alerta dels serveis de vigilància farmacològica dels països, lògicament preocupats per uns casos de trombosi que en alguns casos eren inusuals i que la mateixa EMA ha reconegut que eren més dels esperats, van guanyar la batalla als experts en salut pública, que insistien que el mal que s'ha fet amb aquest excés de zel es pagaria amb moltes més morts, amb un retard considerable en la contenció de la pandèmia –s'ha demostrat que la vacunació està reduint no tan sols les hospitalitzacions i morts sinó també els contagis– i, també important, amb la pèrdua de confiança de la població en les vacunes.

Ara cal superar aquest ensurt i accelerar al màxim la vacunació. Aquest primer trimestre ha estat decebedor per l'escassetat de dosis, però s'espera que a partir de l'abril arribaran molts més vials tant d'AstraZeneca –que encara no s'ha aclarit si a Espanya es podrà posar als més grans de 55 anys com es fa gairebé a tot arreu– com de Pfizer, Moderna i de la quarta aprovada, la de Janssen, d'una sola dosi. Ja s'ha vist que és difícil fer plans en això, però l'objectiu hauria de ser vacunar la majoria de persones de més de 60 anys com abans millor. Si pot ser al maig, millor que al juny.

stats