22/07/2024

El gran repte de Kamala Harris

2 min
Kamala Harris durant la seva primera compareixença després de la renúncia de Biden

Tot i que encara ha de ser confirmada a la convenció demòcrata que se celebrarà a mitjans d'agost, Kamala Harris es prefigura ja clarament com la candidata demòcrata que haurà d'entomar el repte d'impedir el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. No només pel fet que el mateix Joe Biden l'ha assenyalat com la millor opció, sinó perquè amb el pas de les hores des de la renúncia de l'actual president a optar a la reelecció, Harris ha rebut el suport de membres clau del partit, com ara la majoria de governadors i senadors demòcrates. D'entrada, doncs, cal assenyalar que el primer objectiu de l'operació de canvi de candidat, que era mantenir unit el Partit Demòcrata, s'ha assolit amb èxit. A més a més, en les darreres hores també s'ha sabut que en només 24 hores la campanya de Harris ha recaptat gairebé 50 milions de dòlars, una xifra indicativa de la injecció d'optimisme que la seva candidatura ha insuflat entre els donants demòcrates.

Ara bé, això no vol dir que l'actual vicepresidenta ho tingui fàcil. Kamala Harris ha tingut una projecció limitada durant el mandat Biden i ara té poc més de tres mesos per demostrar el seu potencial i aconseguir una mobilització massiva com la que el 2020 va portar Biden a la Casa Blanca. En contra del que es podia pensar fa tan sols uns mesos, l'electorat republicà està hipermobilitzat al voltant de la figura de Trump, que després de sobreviure a un intent d'assassinat s'ha convertit en una mena d'heroi nord-americà –si no directament en un messies– per als seus seguidors més fidels.

De moment, Harris ha estat molt prudent en la seva primera aparició pública després de la retirada de Biden i s'ha limitat a lloar el llegat de l'encara president. Però a continuació ha informat que es disposava a reunir-se amb el seu equip per començar el que serà una cursa plena d'obstacles i de reptes d'aquí al 5 de novembre. La primera gran decisió que haurà de prendre és qui serà el seu candidat a vicepresident. Es dona per fet que serà un home blanc, i aquí apareixen noms com el de Josh Sapiro, governador de Pensilvània, un dels estats clau que decidiran el resultat, o el de Gavin Newsom, governador de Califòrnia, un dels estats més poblats. També n'hi ha que aposten per formar un ticket d'unitat nacional amb un republicà moderat anti-Trump, com ara Mitt Romney, tot i que és una opció difícil.

Però sens dubte el més complicat per a Kamala Harris serà fer front a la maquinària propagandística i de guerra bruta de Trump. No és fàcil enfrontar-te a un oponent capaç de dir un nombre tan elevat de falsedats per minut i que no respecta les mínimes regles en la confrontació política. Aquesta serà una batalla agra, amb cops baixos i amb elevades dosis d'emocionalitat. Per a Trump és la darrera oportunitat per tornar a la Casa Blanca, i segur que posarà tota la carn a la graella, fins i tot a risc de fracturar encara més la societat nord-americana i portar-la al precipici. Davant d'això, Kamala Harris no apareix només com una opció políticament preferible, sinó moralment necessària.

stats