EDITORIAL

El Govern rectifica amb les oposicions

Compareixença de la consellera Vilagrà
04/05/2023
2 min

BarcelonaEl Govern ha decidit repetir des de zero tot el procés de les oposicions a funcionari després del caos provocat per l'empresa que havia estat contractada per organitzar-les, Cegos, amb la qual ha rescindit el contracte i que ara estudiarà portar als tribunals. És cert que l'allau de queixes i irregularitats recollides els últims dies, més de 3.000, no deixava gaire marge per fer una altra cosa, però tot i així s'ha d'aplaudir la diligència del departament de Laura Vilagrà, consellera de Presidència, a l'hora de prendre una decisió dràstica i intentar aturar l'onada d'indignació i també el descrèdit institucional que s'havien generat.

Recordem que aquestes oposicions eren producte del procés d'estabilització d'interins que ha iniciat la Generalitat a instàncies del govern espanyol, que al seu torn ho feia per ordre d'Europa, i que hi havia més de 13.500 aspirants per a 1.825 places de funcionari. En aquest context, la Generalitat va decidir externalitzar part del procés, sobretot la part logística i organitzativa, a una empresa privada amb l'argument que l'allau d'aspirants era tan gran que no n'hi havia prou amb els recursos propis, ja que es donava la circumstància que molts d'aquests interins que es presentaven eren els mateixos que s'encarregaven de vetllar perquè aquests processos es fessin amb totes les garanties. L'experiència demostra que va ser un error, perquè Cegos, més enllà que es tracta d'una empresa que ja havia gestionat processos similars com els MIR, no ha fet les funcions que tenia encomanades amb el mínim de rigor i eficiència exigibles. Des d'aquest punt de vista, la Generalitat ha d'intentar rescabalar-se als tribunals, si és necessari, del mal infligit a la imatge de la institució.

Vilagrà ha anunciat que el Govern entoma el repte d'organitzar les oposicions, que es repetiran a principis de juliol, amb recursos propis. En aquest cas entenem que és la mateixa consellera, que aquest divendres compareixerà a petició pròpia al Parlament, la que assumeix en primera persona la responsabilitat política de la repetició i que un nou fiasco ja no es podria saldar amb la destitució d'un càrrec intermedi. En política és important donar la cara, com ha fet Vilagrà, rectificar quan cal i assumir la responsabilitat política, tres coses que costa de veure juntes.

L'altra notícia important de la jornada és l'acord entre ERC, Junts i el PSC per tirar endavant les mesures contra la sequera. Finalment, s'ha imposat el sentit comú i les tres principals forces polítiques han aparcat el partidisme a un mes de les eleccions municipals per consensuar un pacte de mínims. Tot plegat demostra que, malgrat totes les dificultats i interessos contraposats, el clima polític a Catalunya no és ni de bon tros comparable al que hi ha, per exemple, a Madrid, on la fractura social i política arriba a límits esperpèntics com el de la festa del 2 de Maig. La ciutadania ha de demanar a la classe política que estigui a l'altura de les circumstàncies, tant quan es produeixen situacions inadmissibles com la de les oposicions com quan hi ha una emergència climàtica com la de la sequera.

stats