El gir de González amb els indults
El PSOE en el seu conjunt ha vist les orelles al llop amb el tema dels indults i ha decidit tancar files amb Pedro Sánchez per no donar arguments a la triple dreta que es manifestarà diumenge a la plaça Colón. El moviment més significatiu l'ha protagonitzat l'expresident Felipe González, que fa només unes setmanes va dir en una aparició televisiva que no es donaven les circumstàncies per concedir-los, i aquest dijous ha qualificat la iniciativa de "saludable". És cert que González, en el mateix programa de televisió, es va mostrar crític amb la judicialització del conflicte català i va defensar que la qüestió havia de portar-se al terreny de la política; per tant, d'alguna manera es deixava la porta oberta a una recitificació que no ha trigat gaire a arribar.
Aquest mateix dijous un altre eximi representant del PSOE més conservador i nacionalista espanyol, José Bono, ha avalat els indults en un article a El País en què afirma que, tot i els molts dubtes que té, no vol formar part de l'"escamot de l'odi" que representa al seu parer la dreta. I ja fa uns dies va ser el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, el que va avalar els indults després de l'article d'Oriol Junqueras a l'ARA. Si a tot això hi sumem el silenci prudent de Susana Díaz a Andalusia i el canvi de to d'Emiliano García-Page veurem que, a poc a poc, tot el PSOE està tancant files al voltant dels indults perquè entenen que és una decisió irrevocable del president Sánchez i que, en un moment així, s'ha de mantenir una certa disciplina interna.
De cara a Catalunya, aquests moviments són la prova definitiva que Sánchez va a totes i que està disposat a prendre una decisió impopular i que pot tenir un innegable impacte electoral. Una altra cosa seria escatir si el PSOE actua d'aquesta manera per convicció o perquè no té més remei per continuar al govern o bé per l'amenaça que la justícia i el govern espanyols quedin en evidència als tribunals europeus i altres organismes de drets civils.
El PSOE, doncs, ha pres consciència que es juga el seu futur amb aquesta operació, que ha de tenir continuïtat amb la taula de diàleg, i que no pot anar a una batalla tan dura amb la dreta dividit i amb esquerdes. I és precisament la cridòria i les exageracions de la dreta el que també està contribuint a aquest reagrupament socialista, dels dirigents, però també de la militància, al voltant del seu líder. Sigui com sigui, l'aritmètica parlamentària i la necessitat que té Sánchez dels vots d'ERC al Congrés han obert una escletxa que cal transitar i que cal aprofitar per obtenir guanys concrets, siguin els indults o la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, que serveixin alhora per reconduir el conflicte i acabar amb la repressió.
Mentrestant, la dreta comença a agitar la bandera de l'antieuropeisme anticipant tant l'informe contrari a la repressió del Consell d'Europa com els futurs pronunciaments del Tribunal Europeu de Drets Humans a favor dels condemnats. I això el PSOE també ho veu.