La Generalitat encara té quatre residències sota control públic i n'ha clausurat quatre més des de l'inici de la pandèmia. En total va arribar a intervenir 36 residències geriàtriques pel seu mal funcionament, ja sigui per mancances en les mesures de seguretat i higiene o per altres causes. Les casuístiques són molt variades i és evident que la confluència entre un virus que s'acarnissa amb les persones grans i uns centres tancats en què hi ha molta gent reunida en poc espai va fer que moltes residències es trobessin sense mitjans ni coneixements per fer front a l'onada de contagis i morts que els va venir a sobre. Dos terços del 12.784 morts per la pandèmia a Catalunya eren residents geriàtrics, i la meitat, uns 4.400, van morir a la mateixa residència, ja que no van ser traslladats a un centre hospitalari, perquè es va fer tard, perquè no hi havia tractament possible per a ells o perquè els centres estaven col·lapsats.
A tot el país i a l'Estat, i de fet a tot el món, començarà en els pròxims mesos i anys el balanç del que va passar als centres geriàtrics. Ha sigut un problema global que possiblement obligarà a fer replantejaments importants sobre la gestió i el control d'aquests centres. Amb la perspectiva que ens els pròxims anys augmenti considerablement el percentatge de gent gran –sobretot pel fet que està arribant a aquesta franja d'edat la generació del baby boom, la més nombrosa del segle–, serà important replantejar un sistema assistencial que, sens dubte, farà cada cop més falta. I per poder-ho fer cal revisar i analitzar a fons què va passar els primers mesos de la pandèmia. Tot i que en alguns casos hi pot haver hagut comportaments negligents o fins i tot criminals que hauran d'acabar als tribunals i poden merèixer un càstig penal, segurament la gran majoria de casos els va provocar una situació que desbordava el personal del centres, que no tenia prou mitjans ni coneixements per fer-hi front. Les investigacions que es facin són fonamentals per esbrinar què no va funcionar o es va fer malament i, partint d'aquesta base, crear els protocols que impedeixin que això torni a passar.
De moment, la bona notícia és que ara mateix només hi ha una residència a tot Catalunya amb algun cas positiu. És a dir, la vacunació en aquests centres, que s'ha prioritzat des del primer moment, ha funcionant i ja no hi ha ni contagis ni morts per covid. La situació fora dels centres, però, encara no està controlada. La Generalitat ha flexibilitzat molt les restriccions però, al cap i a la fi, cada residència té unes casuístiques diferents que poden exigir més o menys obertura. Tanmateix, ara que ja estan vacunats i que s'està demostrant que la immunització ha funcionat, és important que puguin recobrar al màxim la vida social i gaudir de la companyia dels seus. Algunes associacions de familiars es queixen d'un excés de zel de les direccions de les residències que perjudica la salut mental i anímica de molts avis. L'excés de cautela s'entén per tot el que ha passat, però en molts casos no té justificació un cop s'ha demostrat l'efecte de la vacunació, i no fa més que allargar un patiment que es podria evitar.