Els festivals massius també van ser un focus de contagi. No es podia saber?
Al llarg de diverses setmanes Catalunya ha sigut el punt negre de la Unió Europea per nombre de contagis, i ahir encara hi havia 581 persones a les UCI catalanes. Aquests malalts que ara estan crítics són el resultat del que va passar llavors i n'hi ha prou amb fer una ullada als gràfics per veure que la pujada de contagis d'aquesta cinquena onada ha doblat els pics de les anteriors. Aquest dimecres es va fer públic l'esperat informe sobre com van funcionar els contagis en els tres grans festivals que es van autoritzar a principis de juliol. En vista del que ha passat, era de preveure que hi hauria molts més infectats del que s'esperava. Els tres festivals d'estiu massius –el Vida, el Canet Rock i el Cruïlla–, que van ser tractats per Salut com un assaig clínic en què tots els assistents estaven obligats a fer-se un test d'antígens abans d'entrar-hi i hi havia un seguiment d'una part dels assistents per poder veure en posterioritat el grau de contagis, van provocar més contagis dels que Salut preveia. En total, es van infectar 2.279 persones d'entre els 49.570 que participaven en la mostra pilot, 842 més dels que s'haurien contagiat si no haguessin anat al festival, segons l'anàlisi de Salut. També s'ha vist que 271 persones se sap que havien donat positiu al test però es van "colar" igualment al festival.
De seguida que s'han conegut les dades, han sortit els matisos. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha tret ferro als resultats dient que uns 800 casos extres en una cinquena onada en què hi havia 8.000 casos nous al dia no és tant si es compara amb altres situacions de risc que han provocat grans brots, com les festes de graduació, els viatges de final de curs o l'obertura de la restauració. I des dels festivals fins i tot han posat en dubte les dades considerant que no es podia apuntar als festivals els contagis després de fins a 14 dies perquè la infecció es podria haver produït en altres àmbits. Sorprèn tot plegat. Tal com va reconèixer en el seu moment el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va ser un error autoritzar els festivals massius amb públic dret, i va ser un error, de nou, la desescalada ràpida que es va fer per Sant Joan. Estaria bé que tots aquests estudis servissin per fer autocrítica, prendre mesures, assumir responsabilitats i, sobretot, no tornar a repetir els errors.
Hi ha, però, poques esperances que sigui així. Aquesta cinquena onada, amb la virulència de la variant delta, va agafar a tothom per sorpresa, cert, però tenim el dubtós honor d'haver-la gestionat d'una de les pitjors maneres possibles. I si no ho reconeixem, no millorarem. Les pressions dels festivals, del sector de l'oci i de la restauració són molt fortes i tothom té moltes ganes de sortir, passar-s'ho bé i que s'acabi aquest malson. A finals de juny estàvem molt cofois per com avançava la vacunació, Sánchez deia que ens podíem treure la mascareta al carrer i semblava que l'estiu seria gairebé com abans de la pandèmia. En aquell context podia tenir sentit fer alguna prova i anar obrint, però l'experiència de l'any passat, quan clarament l'obertura ràpida per Sant Joan va provocar les pujades de l'estiu, hauria d'haver servit d'avís i fer que hi hagués un plus de precaució que clarament no ha existit. Ara ja sabem que no ens podem fiar del virus, i que fins ara sempre hem anat massa ràpid. Potser que reaccionem.