La feina de Bolaños amb els jutges i l'amnistia
El mateix dia que Félix Bolaños rebia la cartera de Justícia de mans de Pilar Llop i es convertia així en l'home fort de l'executiu, els jutges li han volgut llançar un missatge clar en el sentit que el seu projecte estrella, l'amnistia per als encausats pel Procés, no serà gens fàcil que s'acabi obrint camí. D'una banda, el jutge Manuel García-Castellón s'ha dirigit al Tribunal Suprem perquè l'ajudi a tirar endavant la investigació per terrorisme contra, per exemple, Carles Puigdemont i Marta Rovira pel cas de Tsunami Democràtic. La patata calenta li caurà ara a un vell conegut, el president de la sala segona del Suprem i president del tribunal que va jutjar els líders del Procés, Manuel Marchena, que haurà de decidir si s'implica en l'operació judicial per deixar sense efecte l'amnistia en els casos de Puigdemont i Rovira o si s'inhibeix. És evident que Marchena, com pràcticament tota la cúpula judicial, és contrari a l'amnistia, però una altra cosa és que vulgui declarar una guerra oberta a l'executiu.
L'altra notícia judicial d'aquest dimarts ha estat la fixació de la data del judici contra els càrrecs d'ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvador i Natàlia Garriga (actual consellera de Cultura) per l'organització de l'1-O. Serà, si l'amnistia no anul·la el judici abans, el 10 d'abril. És dubtós que la llei pugui haver entrat en vigor en aquesta data, donades totes les maniobres dilatòries que prepara el PP i la poca receptivitat en el món judicial, però caldrà estar atents. De moment, aquest divendres la mesa del Congrés ja ha donat llum verda a la seva tramitació després que dilluns els lletrats no hi veiessin cap indici d'inconstitucionalitat. Com era d'esperar, la dreta ha posat el crit al cel contra els lletrats, que la legislatura passada van vetar un projecte de llei similar presentat pels grups independentistes. Vox fins i tot ha anunciat una querella contra ells.
Així doncs, el missatge és molt clar: per una banda, els jutges fan veure que no hi ha una amnistia en l'horitzó i acceleren tant com poden els processos, cosa que podria comportar danys per als encausats (per exemple en matèria de mesures cautelars i fins i tot amb alguna entrada a la presó), i per l'altra, la dreta política es prepara per torpedinar al màxim l'entrada en vigor de la llei, per exemple dilatant els terminis al Senat, tal com pensa fer el PP després d'aprovar una reforma del reglament de la cambra gràcies a la seva majoria absoluta.
Per si no estava clar que el món judicial ha declarat la guerra a l'executiu, aquest dimarts el Suprem ha anul·lat l'ascens de Dolores Delgado, exministra i ex fiscal general, a fiscal de la sala militar. Un altre cop al govern espanyol per part de la judicatura, com ja va fer en el seu dia donant la raó al coronel Diego López de los Cobos i anul·lant la seva destitució. Es tracta, doncs, d'una guerra oberta en què Bolaños haurà de saber navegar amb habilitat per no acabar xocant contra les roques.