08/02/2024

La farsa de la trama russa del Procés arriba a Europa

2 min
Carles Puigdemont durant una intervenció 
al Parlament Europeu.

Durant molt de temps l’independentisme va mirar a Europa buscant suport a la seva causa i ara es troba que és el PP el que juga al tauler de Brussel·les per torpedinar l’amnistia. L'últim episodi ha estat l’aprovació per part del Parlament Europeu d’una declaració en què es demana investigar les ingerències russes a Europa, i en concret la vinculació amb l’independentisme català.

Es tracta d’una victòria política del PP que no té per què tenir efectes pràctics, però que arriba en un moment especialment delicat, just quan el PSOE i Junts estan intentant trobar el desllorigador per aprovar la llei d’amnistia. Els socialistes espanyols segurament van badar en la negociació prèvia del text i aquest dijous s’han deixat marcar un gol. Tot i que és cert que han votat en contra de les esmenes que citaven específicament Carles Puigdemont o l’amnistia, haurien d’haver sigut més conscients que érem davant una maniobra del PP, i sobretot de Cs, que fa bandera d’aquest tema a Brussel·les, per atacar Pedro Sánchez.

Recordem que la famosa trama russa que investiga el jutge Joaquín Aguirre en el marc de l’operació Volhov fa referència als suposats contactes de persones de l’entorn de Puigdemont o de CDC amb agents russos per obtenir suport per a la causa independentista. En tota aquesta història hi ha més pa que formatge, entre altres motius perquè mai s’ha aconseguit provar la relació amb el Kremlin ni amb cap dels interlocutors russos i, sobretot, perquè Carles Puigdemont mai en va voler saber res i sempre ha mantingut una posició crítica amb el règim de Vladímir Putin, com ell mateix deixa clar en la carta que ha adreçat als seus companys eurodiputats. Som, doncs, al davant d’una manipulació barroera que recorda molt, tal com subratlla l’expresident, la teoria de la conspiració sobre els atemptats de l’11-M.

En tot cas, tant el PSOE com l’independentisme han d’aprendre la lliçó i ser conscients que el PP utilitzarà totes les palanques al seu abast per fer descarrilar la legislatura. I que Europa serà, en aquest sentit, un camp de batalla més. Precisament, aquest dijous han visitat Madrid representants de la Comissió de Venècia, l’òrgan del Consell d’Europa que fa informes sobre l’estat de dret als diferents països, i el PP intentarà també que facin un informe crític amb l’amnistia. I de la mateixa manera que en el seu dia l’aparell exterior de l’Estat es va mobilitzar per atacar l’independentisme, ara el departament que dirigeix Juan Manuel Albares s’hauria de mobilitzar per defensar l’amnistia i desmentir suposades trames russes.

L’altra lliçó que ha d’aprendre, en aquest cas l’independentisme, és que qualsevol pas en fals en l’àmbit exterior podria resultar molt nociu. I els que van pensar que era una bona idea acostar-se a personatges foscos que es presentaven com a agents del Kremlin, que evidentment podia estar interessat en tot allò que desestabilitzés Europa, estaven en realitat soscavant una causa que sempre ha d’anar de la mà del més escrupolós respecte als drets humans.

stats