22/06/2023

Extremadura, una cortina de fum dels pactes PP-Vox

2 min
La presidenta del PP d'Extremadura Maria Guardiola, durant la constitució de l'Assemblea d'Extremadura

Els equilibris d’Alberto Núñez Feijóo al voltant dels pactes amb Vox estan arribant a un punt insostenible. No es pot donar suport alhora a l’extremenya María Guardiola, que defensa amb tota la raó del món que no es pot compartir govern amb persones d’un partit que nega l’existència de la violència de gènere, i a Carlos Mazón, que ha fet exactament el contrari per ser president de la Generalitat Valenciana. Feijóo juga a l’ambigüitat, tot i que en realitat el que està fent és fer servir l’excepció d’Extremadura, i també el suport al PSC a l’Ajuntament de Barcelona, com a cortina de fum per amagar el que és la norma, que són els pactes amb Vox que funcionen des de dissabte passat en centenars de ciutats i pobles i també en comunitats autònomes com la valenciana.

Aquests pactes estan operant ja a tota velocitat i estan suposant la desaparició de les regidories de Dona o d’Igualtat i, per tant, tots els programes i agències que es dedicaven a aquesta qüestió. En alguns llocs, com ara la localitat valenciana de Nàquera (Camp de Túria), s’ha arribat a l’extrem de posar per escrit la ignomínia que la pancarta de l’Ajuntament en les concentracions de repulsa a la violència de gènere no es podrà fer servir aquesta expressió, sinó que simplement posarà "Contra la violència". Tampoc es permet que es pengi la bandera de l’arc de Sant Martí al consistori.

El PP insisteix que no permetrà "ni un pas enrere" sense adonar-se que subscriure pactes en què es parla de "violència intrafamiliar" i no de "violència de gènere" o "violència masclista" ja és per si mateix un pas enrere, perquè s’oculta el caràcter estructural de la violència contra les dones exercida pels homes (i que representa més del 90% dels casos). El PP, i en concret Núñez Feijóo, està jugant amb foc al no marcar una línia clara de com s’han de conduir les relacions amb l’extrema dreta.

Cal subratllar que en el cas de María Guardiola la línia vermella és només l’entrada a l’executiu, ja que la líder extremenya havia ofert als ultres la presidència del Parlament, una secretaria i un senador. Això no és el cordó sanitari que seria desitjable. A les Balears el PP ha votat un masclista homòfob com a president del Parlament i al País Valencià un extorero admirador del franquisme i el feixisme italià exercirà de vicepresident i conseller de Cultura. ¿I pretenen fer veure que el PP és ara un mur de contenció contra l’extrema dreta perquè no volen pactar a Extremadura o Múrcia? En el cas murcià hi ha clarament un interès electoral, ja que estan convençuts que amb una repetició de les eleccions el PP assolirà la majoria absoluta.

Si Feijóo vol convèncer l’opinió pública que la seva postura és més pròxima a la de María Guardiola que a la de Carlos Mazón, el que ha de fer és dir-ho i actuar en conseqüència. Perquè fins ara el seu PP presumptament moderat no ha estat capaç de desautoritzar ni un de sol dels centenars de pactes subscrits amb Vox. Ni tan sols encara el de Nàquera.

stats