BarcelonaCatalunya ha sigut històricament una economia oberta a l'exterior, però en els últims anys ha fet un pas decisiu per bolcar-se en les exportacions. Tant és així que, en un context tan difícil com el de la pandèmia, aquest 2021 haurà superat el seu rècord, amb un total de 78.000 milions d'euros, segons les estimacions de la Generalitat. Aquesta xifra suposa un 6% més que l'anterior any rècord, que va ser el 2019, i un 18% més que l'any passat, el 2020, quan el coronavirus va aconseguir aturar pràcticament el comerç mundial durant els primers mesos de pandèmia.
S'ha de posar en context que el creixement mitjà d'aquest comerç internacional respecte al 2020 se situarà al voltant del 10%. Això vol dir que les exportacions catalanes estan creixent a un ritme de gairebé el doble que la mitjana mundial, en part segurament perquè la caiguda del 2020 va ser superior. Sigui com sigui, les exportacions es consoliden com un indicador que, juntament amb el bon comportament de l'ocupació, convida a un cert optimisme. L'economia catalana ha resistit en els últims anys, i gairebé dècades, tots els mals auguris dels que predeien una catàstrofe per la tensió política. I ara ha demostrat que ni tan sols la pandèmia és capaç d'aturar una tendència positiva que ja venia d'abans, i és l'obertura cada cop més gran de les empreses catalanes cap a l'exterior. Aquest fet provoca que l'economia catalana sigui especialment sensible a tot el que passa a nivell internacional, de manera que és la primera a notar tant les crisis com les recuperacions.
A falta de les dades definitives, el sector que haurà tirat de les exportacions haurà sigut el químic, cosa que demostra la importància de tenir indústria amb valor afegit en un moment d'incertesa al voltant de l'automòbil pel tancament de Nissan. També s'espera que les xifres del sector agroalimentari hagin sigut especialment bones.
A més a més, aquest creixement de les exportacions ha anat en paral·lel a una disminució de la dependència del mercat espanyol. A mitjans dels 90 el sector exterior català destinava un 60% al mercat espanyol i un 40% a altres mercats. El 2008 la balança es va equilibrar i va quedar al 50%, però a partir de llavors les exportacions a l'estranger han anat guanyant pes respecte al mercat espanyol. Aquesta també és una bona notícia, perquè, com deia un vell eslògan de la Generalitat, "El nostre món és el món". I, finalment, les exportacions són una prova de competitivitat, un dels grans reptes de l'economia catalana actual, que necessita poder competir en els mercats exteriors amb grans potències com ara Alemanya.
L'any 2022 ha de ser un any clau en aquest sentit. Catalunya necessita aprofitar els fons europeus per fer un salt i situar les seves empreses en millors condicions de sortir al mercat a vendre els seus productes. Si les coses es fan bé i s'aprofita l'oportunitat que ara s'obre, Catalunya està en una situació privilegiada per tornar a desmentir tots els auguris sobre una suposada decadència que les xifres desmenteixen.