Europa se la juga a França

Les eleccions europees han portat una sacsejada d'extrema dreta, especialment rellevant a l'eix franco-alemany, motor de la unitat i la pau europees de la segona meitat del segle XX ençà. L'ombra d'un passat feixista torna a planar sobre París i Berlín. Com podem haver oblidat tan ràpidament la tragèdia d'on venim? Malgrat les diferències d'època, no es pot minimitzar el perill d'aquesta involució en drets i llibertats, d'aquest fre a la tolerància i a un progrés compartit. A banda dels dubtes democràtics, una Unió Europea cada cop més condicionada per l'extremisme xenòfob serà més inconsistent en l'escena internacional i més inestable internament. I una cosa i l'altra acabaran tenint conseqüències econòmiques.

Això és el que està en joc a partir d'ara, i el que d'entrada es decidirà sobretot a França, on el president Macron ha doblat l'aposta amb la convocatòria d'eleccions legislatives. L'objectiu? Fer reaccionar els seus conciutadans per frenar la ultradreta. Si l'operació surt bé, l'europeisme democràtic conservador, liberal o socialista –el conglomerat tricolor que encara domina a l'Eurocambra– respirarà alleujat. Si, per contra, l'extrema dreta gal·la fa un nou pas endavant, el perill de reculada continental es farà més real. Europa, doncs, se la juga a França. I no serà, la d'aquestes pròximes setmanes, una partida fàcil.

Cargando
No hay anuncios

Combatre la demagògia antipolítica i anti-Brussel·les és realment complicat. Entre altres coses perquè la governança de les institucions comunes no ha estat precisament exemplar ni transparent. La burocràcia i la llunyania dels ciutadans les ha convertit en un enemic perfectament identificable per als vells nacionalismes d'estat, començant pel francès, als quals els resulta senzill sumar als seus enemics a batre la immigració (sobretot la musulmana) igualant-la a delinqüència. En el garbuix de la batalla cultural d'aquest reaccionarisme disfressat de rebuig a una suposada casta hi ha també la defensa de la família tradicional, la negació o relativització de l'ambientalisme climàtic i la por a les diferències identitàries. Els partits no extremistes hauran de tractar amb valentia i sense eufemismes aquests assumptes.

Cargando
No hay anuncios

En altres latituds europees, la partida ja s'ha decantat del costat fosc de la història. La Itàlia de Meloni, que alguns pretenen blanquejar, s'ha consolidat aquest 9-J. L'Hongria d'Orbán i l'Eslovàquia de Fico són també exemples de com es pot debilitar l'estat de dret (tenen Putin com a referent indissimulat). Als països nòrdics o a Polònia s'ha aturat l'auge ultra, que tanmateix segueix enfilat. També a Espanya, on governa o condiciona governs en diverses comunitats autònomes i on no dissimula la seva estridència anticatalana. El tancament mental i la dialèctica d'"amb mi o contra mi" estan a l'ordre del dia. Europa s'ha polaritzat.

França, el país del vell lema revolucionari il·lustrat "Llibertat, igualtat i fraternitat", és avui escenari de creixents simpaties autoritàries i xenòfobes, de polítiques que incrementaran les desigualtats i d'un esperit de confrontació política, cultural i social que no augura res de bo. Si França cau per aquest pendent, Europa difícilment resistirà.