EDITORIAL

Un escàndol que defineix l'administració Trump

El president Donald Trump riu dels mitjons del seu vicepresident Vance durant la visita del primer ministre irlandès Michael Martin.
26/03/2025
2 min
2
Regala aquest article

L'escàndol destapat per l'editor en cap de la revista The Atlantic, Jeffrey Goldberg, que va ser inclòs per error en un xat de Signal en el qual els principals responsables de Defensa i Intel·ligència dels Estats Units van revelar els seus plans de guerra contra els houthis del Iemen, representa un ridícul espantós de l'administració Trump que ha deixat al descobert múltiples fallades de seguretat i revela una manera de fer gens professional i altament perillosa. I encara resulta més preocupant que, quan ja han passat 72 hores, encara no s'hagi produït cap dimissió ni destitució.

De fet, els implicats van carregar contra el periodista i el mitjà de comunicació i van negar que s'hagués compartit informació confidencial en el xat, desacreditant, per tant, la informació. Recordem que al grup hi havia el vicepresident, J.D. Vance; el secretari de Defensa, Pete Hegseth; el director de la CIA, John Ratcliffe; la directora nacional d'Intel·ligència, Tulsi Gabbard, i l'assessor de seguretat nacional Mike Waltz, que és qui va afegir Goldberg al grup. Davant les acusacions, Goldberg ha publicat aquest dimecres continguts que demostren que sí que es va compartir informació confidencial en un xat no segur. En concret, es va informar amb dues hores d'antelació dels objectius dels bombardejos que els Estats Units van llançar sobre el Iemen el 15 de març passat. Si aquesta informació hagués arribat a les mans equivocades, hauria posat en perill tota l'operació i fins i tot la vida dels pilots nord-americans implicats.

L'escàndol ha provocat l'estupefacció dels experts en seguretat de tot el món, tant per la irresponsabilitat de compartir aquesta informació en un xat d'una empresa privada com Signal (que podria ser perfectament hackejada) com pel to de les converses (amb crítiques als europeus i ús d'emoticones). Un ex alt càrrec del Mossad fins i tot ha declarat al diari Haaretz que l'episodi demostra que "els americans no són de fiar" en qüestions de seguretat, i que fins i tot podria haver afectat la vida d'agents israelians. A més, hi ha la sospita que van fer servir Signal i no els canals segurs del Pentàgon perquè no quedés cap rastre de les seves converses.

A més, la publicació de The Atlantic demostra que la directora nacional d'Intel·ligència, Tulsi Gabbard, va mentir al Senat quan va dir que no s'havia compartit informació classificada o sensible. Aquest dimecres ho ha atribuït a un problema de memòria. Davant del descrèdit generalitzat, el president Donald Trump ha intentat treure ferro a l'assumpte, però l'escàndol ja és la seva primera gran crisi política important i monopolitza les portades de tots els mitjans.

En tot cas, aquesta història defineix com cap altra la veritable naturalesa de l'administració Trump. Una barreja de prepotència, irresponsabilitat i incompetència que pot provocar desastres i crisis en qualsevol moment i per qualsevol motiu, sigui una operació militar al Iemen, una guerra aranzelària o una deportació il·legal d'immigrants.

stats